logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nin çözüm imkânlarının büyük bir çoğunluğu BM Şartı'nın kaçıncı maddesine göre tasarlanmıştır?

Soru 2:

Hangisi modern devletin özelliklerinden değildir?

Soru 3:

Devlet mallarına karşı cebri icra yapılabilmesi için bunların aşağıda sıralanan kamusal işlerin hangisinde kullanılmıyor olması gerekli değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi en önemli ve en tehlikeli siyasi uyuşmazlık olarak kabul edilmektedir?

Soru 5:

Uluslararası hukukta yeni devletlerin ortaya çıkmasında bir usul, mevcut bir devletin devri veya dağılması sonucu yeni devletlerin ortaya çıkmasıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek teşkil eder?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kuvvet kullanmanın yasaklanması yönündeki çabalardan değildir ?

Soru 7:

BM Genel Kurulu tarafından teşkilat ile teşkilat görevlileri arasında çıkabilecek uyuşmazlıklarla ilgilenen mahkeme hangisidir?

Soru 8:

Hakemlik usulü ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Uluslararası Daimi Adalet Divanı Mavrommatis Davası’nda, hukukî bir noktada veya olay üzerinde anlaşmazlık, iki şahıs arasında hukukî tez veya çıkar çatışması olarak nitelendirilen uyuşmazlık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi araştırma komisyonunun görevlerinden değildir?

Soru 11:

Milletler Cemiyeti Misakı uyarınca uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözümünde belirli yükümlülüklere başvurmadan savaş yetkisinin kullanılmasını geciktiren süre yani moratoryum ne kadar sürmektedir?

Soru 12:

Barışçıl uyuşmazlık çözüm yolları arasında yer alan yargı usulleri hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 13:

Uluslararası hukuk ile ulusal hukukları tek bir bütünün farklı düzlemleri olarak kabul eden görüş aşağıdakildern hangisidir?

Soru 14:

Görüşme Soruşturma Arabuluculuk Yargı yolu Yukarıdakilerden hangisi/hangileri BM Şartı’nın teşkilat üyelerinin uyuşmazlıklarını çözümleyebileceği barışçıl yollar arasında yer alır?

Soru 15:

Otorite, egemenliği kullanma ve buyurma kudreti anlamında kullanılan kavram hangisidir?

Soru 16:

Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 17:

Devletlerin diğer devletlerle yaptığı antlaşmalara bağlı kalmaları gerektiği, yabancıların kişisel ve mali açılardan tabi oldukları devletçe korunabileceği gibi ilkeler de devletler arasındaki uygulamalarda ve uluslararası hukuk ifadesine ne ad verilir?

Soru 18:

18. yüzyıldan itibaren İngiltere ve diğer Avrupa devletlerinde teknolojik buluşlarla üretimde makinelerin kullanılmaya başlaması, fabrikaların kurulması ve üretim maliyetlerinin azalmasını anlatmak üzere kullanılan ifadeye ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi genel amaçlı teşkilatlardan birisidir?

Soru 20:

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler örgütünün asli üye olmasının nedeni nedir?