logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Bir devlet ülkesinin kara sınırları ilke olarak nasıl bir yolla belirlenir?

Soru 2:

Aşağıdakildren hangisi bir federal devlettir?

Soru 3:

Bir hukuk kişinin belirli bir konuda belirli bir şekilde davranacağını, hiçbir koşul koymadan, diğerlerince kabul edilmesini beklemeden, belirten tek taraflı irade beyanına ne ad verilir?

Soru 4:

I. Konfederasyonda bağımsız devletler uluslararası varlıklarını sürdürürler. II. Konfederasyonun kendine ait bir hukuki kişiliği yoktur. III. Konfederasyonun antlaşma akdetme yetkisi mevcuttur. Konfederasyon devlet türü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 5:

Yeni oluşmuş bir siyasi varlığın bir devlet olduğunun diğer devletlerce tüm hukuki sonuçlarıyla kabul edildiğini bildiren işleme ne ad verilir?

Soru 6:

Lahey Uluslararası Daimi Adalet Divanı hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukukta tanıma konusunda kabul edilen ortak görüşü yansıtan bir ifadedir?

Soru 8:

İnsan ve topluma ilişkin bilgilerimiz çerçevesinde akıl vasıtasıyla bulunabilecek kurallar bulunduğunu söyleyen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Denizlerin uluslararası mülkiyete sahip olduğunu, bütün milletlerin, devletlerin denizlerde seyahat etme ve başka milletlerle, devletlerle ticaret yapma hakkına sahip olduğu fikrini hangi düşünür ileri sürmüştür?

Soru 10:

Tarihsel açıdan Antik Yunan felsefesine kadar götürebileceğimiz doğal hukuk düşüncesinin uluslararası hukuk alanındaki en önemli temsilcisi ve uluslararası hukukun kurucusu olarak kabul edilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Hukuk düzeni içerisinde normların birbirinden türeyerek varolabildiğini söyleyen ve H. Kelsen’e atıfla meşhur olan anlayışa ne ad verilir?

Soru 12:

Divan'ın, davanın taraflarının kabul etmesi şartıyla, mevcut uluslararası hukuku zorunlu olarak uygulamak yerine, daha esnek karar vermesini olanaklı kılar. Verilen kararlar mevcut uluslararası hukukun hükümlerini aşmaz. Verilen kararlar, "olması gereken hukuk" düşüncesine dayanarak yargıçların adalet duygusunu yansıtabilir. Divan re'sen davayı hakkaniyet ve nısfete göre çözmeye karar verebilir. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır ?

Soru 13:

Son senet (nihai senet) nedir?

Soru 14:

Hukuki karar verme faaliyetinin doğası itibariyle kullanılan, hukukun dayandığı düşünülen adalet kavramına gönderme yapan hukuk genel ilkesine ne denilmektedir?

Soru 15:

Savaş teknolojisinin gelişmesiyle savaşan tarafların kayıplarının artması, savaş sırasında savaşanların ve sivillerin büyük zararlar görmesi gibi olaylar sonucunda uluslararası kuralların konmasına öncülük eden, Cenevre Kantonu yasalarına göre kurulmuş özel dernek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bir hukuk kişisinin kendi iradesiyle bir hakkını başkasına devretmeksizin terk etmesine ne ad verilir?

Soru 17:

Yürürlük aşaması ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Hukuku mahkemelerin fiilî uygulamarında arayan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Devletler arasındaki bir uyuşmazlığın çözümünde hukukun genel ilkeleri kaynağından yararlanmak için hangi şartın gerçekleşmiş olması aranmaz?

Soru 20:

Uluslararası bir antlaşmaya taraf olmak isteyen bir devlet, antlaşmanın bazı hükümlerinin kendisi için uygulanmamasını veya farklı uygulamasını isteyebilir. Devletin bu yöndeki isteğine ne ad verilir?