logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Bağımsız devletlerin uluslararası varlıklarını sürdürürlerken ve sadece ortak güvenlik ve dış ilişkiler gibi bazı amaçları gerçekleştirmek üzere bir uluslararası antlaşma yapmak suretiyle biraraya gelmeleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yabancı devlet başkanı ile hükümet başkanı ve dış işleri bakanının yargı muafiyetinde hukuk davaları ile ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Bir kurallar düzeninin hukuk olabilmek için bu koşulları taşımak zorunda kalması, uluslararası hukukun ‘hukuk’ olma özelliğinin sorgulanmasına neden olur. Bu konuyla ilgili olarak, a şağıdakilerden hangisi uluslararası hukuk ile ilgili olarak doğrudur? I Uluslararası toplulukta, iç hukuktakine benzer bir iktidar yoktur. II Uluslararası hukuktaki yargılama mekanizmaları devletlerin iradesine bağlı olarak işlemez. III Uluslararası hukukun ihlali durumundaki yaptırımların uygulanması, iç hukuktakinden çok daha kolay olmaktadır. IV Austin uluslararası hukuku, hukuk olarak değil ‘pozitif ahlak’ olarak görmüştür. V Uluslararası hukuku hukuk olarak göremeyiz.

Soru 4:

Ülkeler arasında yapılan  operasyonlar sırasında meydana gelen zararların tazmin edilmesi konusu çeşitli antlaşmalara bağlanmıştır. Yukarıda verilen durum uluslararası teşkilatlar hakkında nasıl bir yorum yapmamızı sağlar?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Siber Savaşa Uygulanacak Hukuk Hakkında Tallinn El Kitabı uyarınca devletlerin kuvvet kullanımına ilişkin değerlendirme yapmasını etkileyen resmi ve tüketici olmayan kriterlerden değildir?

Soru 6:

Yabancı bir devlet ülkesinde gönderen ülkenin kişiliğini temsil eden diplomatik temsilcilerin hukuki statüsü sorunu hakkındaki milletlerarası örf ve adet kuralları kaç yılında yazılı hale getirilmiştir?

Soru 7:

Devletlerin halefiyeti hususundaki uluslararası kuralları düzenleyen iki antlaşmadan ilki olan "Devletlerin Antlaşmalara Halefiyeti Sözleşmesi" kaç yılında kabul edilmiştir?

Soru 8:

BM’e üye olabilmek için üyelik talebinin Güvenlik Konseyi daimi üyelerin hiç birisinin veto etmediği toplam kaç olumlu oyla Genel Kurul’a tavsiye edilmesi gerekir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi “Hakemlik usulü” ile ilgili doğru yargıların dışında kalır?

Soru 10:

Bir devletin ülkesinin tamamında veya bir kısmında kontrolü ele geçirmeye çalışan rakip bir hükümetin ortaya çıkması durumunda o hükümeti tanıma ölçütleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamaktadır ?

Soru 11:

Yabancı bir devlet ülkesinde bulunan devlet gayrimenkullerine ilişin ayni hak davaları bunlar diplomatik temsilcilik olarak kullanılmadıkça taşınmazın bulunduğu devletin hukukuna ve mahkemelerinin yetkisine tabidir. Devletlerin aralarında yaptıkları antlaşmalarla veya bir özel kişi ile yapılan ticari akitte yer alan bir şartla özel hukuka ilişkin birtakım uyuşmazlıkların bir milli mahkeme önüne veya uluslararası tahkime götürülmesini önceden kabul etmeleri durumunda bu yargı muafiyetinden vazgeçme olarak değerlendirilir. Yargı muafiyetinden vazgeçme cebri icra muafiyetinden de vazgeçme anlamına gelir ve devlet aleyhine verilmiş bir mahkeme kararının söz konusu devlete ait mallar üzerinde icrası mümkündür. Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Lahey Konferansları’nda aşağıda verilenlerden hangisi yer almaz ?

Soru 13:

Uluslararası ekonomik ilişkileri serbest hale getirecek düzenlemeler amacıyla kurulan GATT, 1995 yılında aldığı hangi isim ile tanınan uluslararası teşkilattır?

Soru 14:

Aşağıda savaşı ortadan kaldırmaya ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

Milletler Cemiyeti ile başlayan ve Birleşmiş Milletler adıyla devam eden uluslararası teşkilata Türkiye hangi yılda üye olmuştur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi 9 Nisan 1949’da Washington Antlaşması ile kurulan bir kolektif savunma örgütüdür?

Soru 17:

I. Devletlerin aralarındaki sorunu çözmek üzere tekrar görüşmeleri başlatılır ve devam ettirmeleri için teşvik edilir II. Uzlaştıran taraf bir devlet, devletler topluluğu, teşkilat veya papalık olabilir III. Üçüncü kişi uzlaşmazlık içinde olan taraflarla aynı masaya oturur IV. Dostane teşebbüs adıyla da bilinir Yukarıda verilen ifadelerden hangileri anlaşma usullerinden olan iyi mesai için doğru kabul edilir?

Soru 18:

Uluslararası Adalet Divanı önüne götürülebilecek davalarla ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

I. Dünya Ticaret Örgütü II. AGİT III. BM IV. Uluslararası Telekominikasyon Birliği Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri genel amaçlı teşkilatlar arasındadır?

Soru 20:

Uluslararası hukukta ülke devletinin rızası ile o ülkede bulunan yabancı asker kişilerin görevlerini ifaları sırasında işledikleri iddia edilen vatana ihanet ve casusluk suçlarında münhasıran yetki sahibi aşağıdakilerden hangisidir?