logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Üyelik talebinin Güvenlik Konseyi daimi üyelerin hiç birisinin veto etmediği toplam dokuz olumlu oyla Genel Kurul’a tavsiye edilmesi ve Genel Kurul’un da bunu 2/3 çoğunlukla kabul etmesi hangi örgütün üyelik şartıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Viyana Konvansiyonu’na göre diplomatik misyonların işlev ve amaçlarından biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukukta kabul edilen tek taraflı hukuki işlemlerden biri değildir ?

Soru 4:

Uluslararası hukukun en eski ve geleneksel kaynağı nedir?

Soru 5:

I. Ülke II. İnsan Topluluğu III. Egemenlik Yukarıda sayılanlardan hangisi veya hangileri devletin unsurlarındandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bugün uluslararası alanda faaliyet gösteren teşkilatların çoğunluğu açısından mevcudiyetinden söz edilebilen yetki ve sorumluluklardan değildir?

Soru 7:

Bir kişinin misyon şefi olarak atanabilmesi için bu kişiye gönderen devlet tarafından atamasının yapıldığını gösteren bir güven mektubunun verilmesi ve kabul eden devletin de buna rıza göstermesi (agre´ment) gerekir. Göreve başlamış misyon şefi kabul eden devlet tarafından istenmeyen kişi (persona non grata) ilan edilirse gönderen devlet bu kişiyi ya makul bir süre içinde geri çağırmak ya da görevine son vermek zorundadır. İstenmeyen kişi ilan ederken kabul eden devletin herhangi bir sebep göstermesi gerekmektedir. Uluslararası hukuka göre diplomatik temsilcinin herhangi bir nedenle yerinde bulunmaması veya geri çağırılması kendiliğinden diplomatik ilişkinin bittiği anlamına gelir. Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi İskandinav Hukuki Realizminin temsilcilerindendir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi siyasi temsilci olmayıp yetkileri yer ve konu bakımından sınırlı resmi devlet temsilcilerine verilen addır?

Soru 10:

Birleşmiş Milletler Şartı kaç yılında imzalanmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, örtülü operasyonlar kapsamında ve uluslararası hukuka aykırı olup olmadığı tartışılan ve kimi hukukçular tarafından önleyici meşru müdafaa hakkına dayandırılan eylemler arasında yer alır?

Soru 12:

Uluslararası örf ve adetler Yargı kararları Hukukun genel ilkeleri Öğreti Hakkaniyet ve nısfet Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri uluslararası hukukun yardımcı kaynakları arasında yer almaktadır?

Soru 13:

Bush doktrininden sonraki süreçte gerçekleşen değişikliklerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Hukuku, normların oluşturduğu hiyerarşik bir yapı (normlar hiyerarşisi) olarak gören ve uluslararası hukuk ile ulusal hukukları tek bir bütünün farklı düzlemleri olarak kabul eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukuku, hukuk olarak değil ‘pozitif ahlak’ olarak görmüştür?

Soru 16:

I. Uluslararası Adalet Divanı BM altı asli organından biridir II. Divan, tarafların kendisine sunacağı uyuşmazlıklara bakar. III. Taraflar uyuşmazlık doğmadan önce olabileceği gibi, uyuşmazlık doğduktan sonra Divan'a gidebilir. IV. Taraflar önceden bir uyuşmazlığı Divan’a götürmeyi taahhüt etmişlerse uyuşmazlık çıktığı takdirde o anlaşma uyarınca uyuşmazlığı Divana götürme mecburiyetleri vardır.

Soru 17:

Uluslararası hukuku, hukuk olarak değil ‘pozitif ahlak’ olarak nitelendiren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Uluslararası hukukta 'Jus cogens' olarak bilinen Latince kavramın Türkçe karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi uyuşmazlık çözümünde yargı usullerinden biridir?

Soru 20:

I. Uluslararası Adalet Divanı BM altı asli organından biridir. II. Uyuşmazlık sürerse yeniden dava açılabilir. III. Davanın görülmekteyken bilinmeyen bir olay ortaya çıkarsa muhakemenin iadesi istenir. IV. İade talebi, hükmün verilmesinden itibaren altı yıl içinde yapılmalıdır. Uluslararsı Adalet Divanı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?