logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Milletler Cemiyeti Misakı devletlerin kuvvete başvurmasını sınırlandırmaya yönelik ilk adımları kaç yılında atmıştır?

Soru 2:

Hukukî uyuşmazlık hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 3:

Viyana Konvansiyonu’na göre hangisi konsolosun işlevlerinden biri değildir?

Soru 4:

Uluslararası uyuşmazlıkların barışçıl usullerle çözümü hakkında sözleşmenin düzenlendiği II. Lahey Konferansı kaç yılında yapılmıştır?

Soru 5:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

"Tüm üyeler, üyelik sıfatından doğan hak ve çıkarlarından tümünün yararlanmasını sağlamak için, işbu Antlaşma'ya uygun olarak üstlendikleri yükümlülükleri iyi niyetle yerine getirirler." ilkesi Birleşmiş Milletler Şartı'nın hangi maddesinde yer almaktadır?

Soru 7:

Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi bir ülkeye uluslararası güvenliği tehdit ettiği için  karşı ambargo kararı uygulamaya başlamıştır. Bunun sonucunda başka bir ülke zarar görmüş,ticari açıdan kayıpları olmuştur. Yukarıda anlatılan durumda nasıl bir çözüm yolu izlenir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi basit devlettir?

Soru 9:

Bir savaş gemisinin başka bir devletin deniz ülkesinde neden olduğu zarardan bayrak devletinin sorumlu olduğu kabul edilir. Zarar uğrayan devletin, tazminata ilişkin talebinin diplomatik yoldan yapılması gerektiği kabul edilir. Zarara uğrayan devlet mahkemeleri, olaya müdahil olmakla yükümlüdür. Savaş gemilerinin statüsü ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 10:

Hangi ilkeye göre bir yabancı devlet rızası olmadıkça başka bir devletin yargı organınca yargılanamaz ve cebri icraya tabi tutulamaz?

Soru 11:

Viyana konvansiyonundaki düzenlemeye göre konsolos aşağıdakilerin hangisinde görevlidir?

Soru 12:

Devletlerin egemen eşitliği prensibi çerçevesinde bir devlete başka bir devlet ülkesinde tanınan hakların başında devletin yargı muafiyeti ilkesi gelir. Bu konuları ele alan  Devletin Muafiyetine dair Avrupa Konvansiyonu kaç yılında yapılmıştır.

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi kabul eden devletin misyon üyeleri ile ilgili yükümlülüklerinden değildir?

Soru 14:

Hukukun genel ilkelerine başvurabilmek için sözü geçen iki husustan biri nedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 1837 yılında, Kanada’da, Birleşik Krallık’a karşı isyanda isyancılara yardımda bulunan geminin Niagara nehrinin Amerikan kıyısında bağlı bulunduğu bir sırada İngilizlerce ateşe verilerek, şelâleden aşağı atılması üzerine Birleşik Krallık ve Amerika arasında ortaya çıkan uyuşmazlıktır?

Soru 16:

Siyasî uyuşmazlık hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 17:

I.Arabulucu devlet ya da devletler topluluğu veya teşkilât, papalık olabilir. II.Arabulucu onları bir araya getirip ayrılır, burada kendisi masaya oturmaz. III.Arabulucu görüşünü belirtir ve iki tarafın da kabul edebileceği görüşler belirtir. Arabulucu ile ilgili ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 18:

Caroline olayı kaç yılında olmuştur?

Soru 19:

BM Şartı teşkilatının üye devletlerle genel merkez antlaşmaları, bir takım askeri antlaşmalar ve diğer teşkilatlarla iş birliği antlaşmaları yaptığının görülmesi hangi yetkinin kanıtıdır?

Soru 20:

Seçeneklerde verilen ülkelerden hangisinin Birleşmiş Milletlerde veto yetkisi bulunmaktadır?