logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Anlaşmanın uygulanmasında ortaya çıkan geçici imkansızlık halinde taraf devlet hangi yola başvurabilir?

Soru 2:

1949 yılında kurulmuş olan ve Avrupa’da demokrasi ve insan haklarını devletlerin üstünde bir denetime tabi kılmayı amaçlayan teşkilat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Araştırma komisyonları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası bir uyuşmazlığın çözümünde yargısal usuldür?

Soru 5:

Farklı iki kampa mensup devletlerin güvenlik sorunlarını barışçıl yöntemlerle çözmelerine yönelik bir ortam yaratmaya çalışılmış ve özellikle silahlanma yarışının durdurulmasında oldukça başarılı sonuçlar vermiş uluslararası örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi hakem mahkemeleri konusunda doğru değildir ?

Soru 7:

I. Eğer bir devlet oluşmuşsa diğer devletler de bunu tanımakla yükümlüdür. II. Tanımanın geçerli olabilmesi için mutlaka yazılı olması gerekmektedir. III. Tanıma işlemi geri alınamaz. Yukarıda "tanıma" ile ilgili verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 8:

Ad referandum imza nedir?

Soru 9:

I. Kabul eden devletin kanunlarına uymak II. Ticari faaliyette bulunmak III. Gönderen devlet vatandaşlarına pasaport vermek Viyana Konvansiyonu'na göre konsolosun yükümlülükleri arasında yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yer alır?

Soru 10:

Lokarno Antlaşması kaç yılında yapılmıştır?

Soru 11:

BM Şartı uyarınca kuvvet kullanımının yasağı ve meşru müdafaa hakkında seçeneklerde verilen hangi ifade doğrudur?

Soru 12:

BM Genel Kurulu tarafından teşkilat ile teşkilat görevlileri arasında çıkabilecek uyuşmazlıklara BM İdari Mahkemesinin yanında hangi teşkilatın İdari Mahkemesi bakmaktadır?

Soru 13:

Yabancı devlet başkanı ile hükümet başkanı ve dış işleri bakanı, hukuk davaları bakımından sadece resmi işlemleri, ceza davalarında ise her bakımdan muafiyetten yararlanırlar. Yabancı devlet başkanı ile hükümet başkanı ve dış işleri bakanı, resmi görevleri sona erdikten sonra bile resmi görevi sırasında işlediği her suçtan muaftır. Her devletin ülkesinde bulunan yabancı devlet başkanı, hükümet başkanı ve dış işleri bakanını ve bunlarla beraber seyahat eden aile üyelerini her çeşit saldırıya (maddi ve manevi) karşı koruma ve bu konuda gereken önlemleri alma yükümü vardır. Devlet Başkanı ile Hükümet Başkanı ve Dış İşleri Bakanının Yargı Muafiyeti ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi devlet mallarına karşı cebri icra yapılabilmesi için gerekli kullanımlardan değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi uyuşmazlık çözüm türlerinden yargı usülleri arasında yer alır?

Soru 16:

Araştırma alanının uzmanlarınca ortaya konan yardımcı hukuk kaynağı olan görüşlere ne denir?

Soru 17:

Olayın maddî unsurlarıyla ilgili tarafsız ve objektif bir araştırma yapmaktan, sonuçları ve niteliğiyle ilgili bir çözüm şekli belirlemekten, elde ettiği bulguları bir raporda tespit ederek bu şekilde en azından tarafların vakıayı veya sorun olan hususları görmek suretiyle bir çözüm tarzı üretmelerine yardımcı olmaktan ibaret olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Belli bir sorunla ilgilenmek veya belli bir görevi ifa etmek üzere yurt dışına ilgili ülkenin rızasını aldıktan sonra gönderilen sivil özel misyon görevlileri için hangi düzenleme yapılmıştır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi anlaşma usullerinden biri değildir?

Soru 20:

Araştırma alanının uzmanlarınca ortaya konan görüşler uluslarası hukuk alanında nasıl ele alınmaktadır?