logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Milletler Cemiyeti Misakı uyarınca uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözümünde belirli yükümlülüklere başvurmadan savaş yetkisinin kullanılmasını geciktiren süreye ne denir?

Soru 2:

Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin hangi yıllar arasında geçici üyesi olmuştur?

Soru 3:

I, Silahlı saldırı olması II. Zorunlu olması III. Orantılı Olması IV. Güvenlik Konseyi önlem alana kadar devam etmesi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri meşru müdafaanın şartları arasında yer alır?

Soru 4:

Uluslararası hukukta kuvvete başvurma hakkı tam ve kesin olarak ne zaman yasaklanmıştır?

Soru 5:

Devlet mallarına karşı cebri icra yapılabilmesi için bunların bazı kamusal işlerde kullanılmıyor olması gerekir. Hangisi bu kamusal işlerden biri değildir?

Soru 6:

Uluslararası uyuşmazlıkta fiilî olan noktaların, vakıaların gerekliliğini araştırmakla görevli komisyon aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Uluslararası hukukun devletler arasındaki antlaşmalarla ilgili hükümlerini düzenleyen Viyana Antlaşmalar Hukuku Sözleşmesi hangi yılda kabul edilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi saldırı eylemleri arasında yer almaz?

Soru 9:

Bir uluslararası antlaşmanın sona erdirilmesi sonradan ortaya çıkan bir jus cogens kurala aykırılığa dayandırılmışsa tarafların kaç ay içinde anlaşamaması halinde Uluslararası Adalet Divanı'na başvurulur?

Soru 10:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Uluslararası Adalet Divanı kararları konusunda doğru değildir ?

Soru 11:

I. Terörizmin finansmanı II. Taşınmazlara ilişkin hak iddiaları III. Muafiyetten vazgeçilmesi IV. İşkence suçu Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri devletin yargı muafiyeti ilkesine istisna oluşturur?

Soru 12:

"Neye sahipsen ona sahip kal" anlamına gelen uluslararası hukukta toprak bütünlüğü ilkesi olarak anılan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kamu sağlığı nedeniyle alınan kararlar hangi işleme örnektir?

Soru 14:

Her ne kadar bir teşkilatın kurucu antlaşmasında açıkça teşkilata tanınmış bir antlaşma yapma yetkisi bulunmasa da bu yetkinin kurucu antlaşmayı yorumlamaya yetkili organ tarafından kurucu antlaşmanın bir bütün olarak yorumundan hareketle hangi prensip doğrultusunda kabul edilmesi mümkündür?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı teşkilatlardan biri değildir?

Soru 16:

Teşkilatlar arası ayrım yapıldığında, aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı teşkilatlardan biri değildir?

Soru 17:

Uluslararası literatürde ‘jus cogens’ olarak bilinen kurallar ne anlama gelmektedir?

Soru 18:

BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği bozan A devletine karşı uyguladığı operasyondan B devleti etkilenmiş ve zarar görmüşse, mevcut zarar aşağıdakilerden hangisi tarafından karşılanır?

Soru 19:

Kabul eden devletin ülkesinde bulunan diplomatik misyon binası ile ilgili hangi işlem yapılabilir?

Soru 20:

Bush Doktrini hangi olaylardan sonra başlayan bir süreçtir?