logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

I. İyi mesai veya dostane teşebbüs - Uyuşmazlığa düşen ve bu uyuşmazlığı çözmek için karşılıklı görüşmeye başlamış ama birtakım sebepler dolayısıyla bu görüşmeleri kesilmiş olan devletlerin aralarındaki sorunu çözmek üzere tekrar görüşmeleri başlatmak ve devam ettirmeleri için teşvik etmek manasına gelmektedir. II. Arabuluculuk - İyi mesainin bir adım daha ilerisidir. Burada arabulucu devlet ya da devletler topluluğu veya teşkilât, papalık olabilir. Bunu iyi mesaiden ayıran üçüncü kişi uyuşmazlık içinde olan taraflarla aynı masaya oturur. III. Uzlaştırma komisyonları - Araştırma komisyonları uyuşmazlığın sadece maddi yönleriyle ilgilenirken uzlaştırma komisyonları uyuşmazlığın çözümü için teklifte bulunur. IV. Güvenlik Konseyi - Herhangi bir uyuşmazlığın veya uluslararası bir anlaşmazlıkla sonuçlanabilecek ya da uyuşmazlık doğurabilecek bir durumun uzamasının uluslararası barış ve güvenliği tehdit etmesi durumu söz konusu olabilir. Bu durumda Güvenlik Konseyi devreye girebilecektir. V. Genel Sekreter - Olağan olarak bazen özel, bazen kamuya açık müzakerelerin sürdürülmesine yardımcı olmaktadır. Yukarıdaki eşleştirmelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 2:

Bir antlaşmanın yürütülmesinin temelini oluşturan konunun kaybolması veya tahrip olması, antlaşmanın sona erdirilme türlerinden hangisine girmektedir?

Soru 3:

Konsolosların faaliyet bölgelerine ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası bir uyuşmazlıkta araştırma komisyonlarının görevlerinden değildir ?

Soru 5:

Türkiye'nin 1923 tarihli Lozan Antlaşması md. 16 gereği bu antlaşmayla saptanmış sınırlar dışında kalan ülkeler üzerindeki hakları üzerinde yaptığı işlem uluslararası hukukta ne şekilde adlandırılmaktadır?

Soru 6:

Aynı konuyu düzenleyen farklı kuralların aynı anda yürürlükte bulunması durumunda, bunlardan hangisine öncelik verileceğini söyleyen ilkelere ne denir?

Soru 7:

Viyana Konvansiyonu’na göre diplomatik misyonların işlev ve amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 8:

1954 tarihli Türkiye ile ABD Arasında Kuvvetlerin Statüsüne Dair Sözleşmenin (SOFA) Tatbikatına Dair Antlaşma ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 9:

Uluslararası Daimi Adalet Divanı hangi davada uluslararası uyuşmazlığı, hukukî bir noktada veya olay üzerinde anlaşmazlık, iki şahıs arasında hukukî tez veya çıkar çatışması olarak nitelendirmektedir?

Soru 10:

Uyuşmazlık çözüm yöntemleri Birleşmiş Milletler Şartı’nın kaçıncı maddesinde sıralanmıştır?

Soru 11:

Uluslararası örgütlerin hukuki kişiliği hangi kararda ilk kez açıklığa kavuşturulmuştur?

Soru 12:

Bir devletin egemenliğine tabi olan bir ülkenin doğal olaylar nedeniyle genişlemesi ülke kazanım yollarından hangisine örnektir?

Soru 13:

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Soğuk Savaşın sona ermesinden sonra Sovyet sisteminden çıkan ülkelerin karşılaştıkları siyasi, sosyal ve ekonomik sorunları çözmeleri için bunlara hukuki ve teknik destek vermektedir. Aşağıdaki bölgelerden hangisindeki ülkeler bunlardan değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası organların çalışma kuralları ve koşullarını kapsayan antlaşmalar şeklinde tanımlanabilir?

Soru 15:

19. yüzyıldan itibaren uluslararası hukuk kuralları, en büyük gelişimi hangi alanda göstermiştir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi tanınma ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 17:

Uluslararası hukukun kaynakları ifadesine ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kuvvet kullanma yasağının kapsamı dışında kalan eylemlerdendir?

Soru 19:

En basit uyuşmazlık çözüm yolu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir antlaşma metninin kabulü veya tevsiki amacıyla veya Devletin bir antlaşma ile bağlanma rızasını açıklaması amacıyla bir kişinin bir Devleti temsil ettiğinin kabulü için verilen belgeye ne isim verilmektedir?