logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Uluslararası Hukuk 1

Soru 1:

Uluslararası Adalet Divanı Statüsü'nde sayılan kaynakların tarihsel olarak en eskisi olan ve devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerinde uzun süreden beri yapageldikleri, artık o şekilde davranılması gerektiği yönünde bir inanç oluşmuş uygulamalara ne ad verilmektedir?

Soru 2:

Uluslararası ilişkilerin temel düzenine ilişkin çok taraflı antlaşmaları bildirmede başvurulan antlaşmaya ne denir?

Soru 3:

İskandinav hukuki realizmi aşağıdakilerden hangisinde etkili olmamıştır?

Soru 4:

15. yüzyıldan itibaren Avrupa devletlerinin Amerika, Afrika, Hindistan, Avustralya ve okyanuslardaki adaları hakimiyetlerine alma sürecine ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi devletlerin belli şekilde davranma yükümlülüğünün bir örf ve adet kuralından kaynaklandığını söylemek için aranan koşullarından biri değildir ?

Soru 6:

Tanımayla ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

Uluslararası hukuk bakımından büyük önem taşıyan uluslararası antlaşmaların uygun bulunmasının düzenlendiği madde Anayasa'nın kaçıncı maddesidir?

Soru 8:

Hukuku mahkemelerin fiilî uygulamarında arayan hukuk okuluna ne ad verilir?

Soru 9:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre antlaşmaları onaylama yetkisi aşağıdakilerden hangisindedir?

Soru 10:

Bir devletin egemenliğine tabi olan bir ülkenin doğal olaylar nedeniyle genişlemesine ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukukun tamamlayıcı kaynağıdır?

Soru 12:

Westpahlia Barışı’nın ardından Avrupalı devletler arasındaki uygulamaların gelişmesiyle varlık kazandığı çeşitli devletler ve hukukçularca iddia edilmiş ilkelerin genel ifadesine ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hagisi yeni devletlerin ortaya çıkışına doğru örneklerdir? I Sovyetler tarafından işgal edilen Estonya, Latviya ve Litvanya'nın tekrar bağımsız olması II Pakistan'nın, Hindistan’dan ayrılması III  Bangladeş'in, Pakistan’dan ayrılması IV  Karadağ'ın Kosova'dan ayrılması V  Çekoslavakya'nın üç yeni devlete bölünmesi

Soru 14:

Uluslararası hukukun kaynakları nelerdir?

Soru 15:

"Uluslararası antlaşmalar, bazı yazarlarca uluslararası hukukun temeli sayılan ............. ilkesinin somutlaşmış hâlidir." Yukarıdaki ifadede yer alan boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 16:

Self-determinasyon hakkını kullanan halkların ülke dışında kurduğu hükümetlere ve bir yabancı devletin işgali sonucu ülkesinden çıkartılan meşru hükümetler için kullanılan tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Bir devletin ortaya çıkması için aranan ikinci unsur insan topluluğudur. Bu durumda Antarktika ve Vatikan gibi ülkelerin devlet olamama nedeni nedir?

Soru 18:

Seçeneklerden hangisi anlaşmaların sona erme şekilleri arasında değilir?

Soru 19:

Hukukun genel ilkelerine ilişkin olarak verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Uluslararası yaşamı düzenleyen temel ve kurucu nitelikli antlaşmaları belirtmekte kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?