logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi hürriyetçi demokratik rejimin asgari şartı olarak kabul edilen unsurlardan biri değildir?

Soru 2:

I. Siyasal düşüncenin laikleşmesi II. Burjuva sınıfının yükselişi III. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri, Anayasa kavramının ve anayasacılık akımının 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmasının sebebidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisinde cumhuriyetçiliğe ilişkin esaslardan biri yer almaz?

Soru 4:

1961 Kurucu Meclisi'nde milli devlet deyimini savunanların öne sürdüğü gerekçe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Kurucu Meclis'in sivil kanadını oluşturur. II. Toplamda 160 üyeden oluşur. III. Üyelerinin 120'si Millî Güvenlik Konseyi’nce doğrudan doğruya seçilir. IV. Danışma Meclisi’ne seçilebilmek için, 11 Eylül 1980 tarihinde herhangi bir siyasi partinin üyesi olmamak şarttır. Yukarıda Danışma Meclisi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

1924 Anayasası, hürriyetler konusunda hangi anlayışı kabul etmiştir?

Soru 7:

“Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi .......................'nın dır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1921 Anayasası’nın getirdiği meclis hükümetinin özelliklerinden biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Kânûn-i Esâ-sî’ nin, 1909 yılında daha demokratik bir parlamenter sistem oluşturmak yönünde geçirdiği değişikliklerden biri değildir ?

Soru 10:

Orta Çağ Avrupa'sında bütün iktidarların aşağıdakilerden hangisinden geldiğine inanılırdı?

Soru 11:

1981-83 sisteminde Anayasa tasarısının halkoylamasında reddi durumunda ne yapılacağı konusunda bir açıklık yoktur. Bu durumdan aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılabilir?

Soru 12:

Laiklik ilkesini benimsemiş devletlere ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisinden söz edilemez ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi katı anayasanın varlığının göstergesi değildir ?

Soru 14:

1876 Anayasası, Batı örneklerine uygun bir meşruti monarşi kuramamıştır. Devlet yönetiminde ağırlık, gene de padişahtadır. Nitekim ……………, anayasanın bu niteliğinden yararlanarak, ……… yılında Mebusan Meclisi’ni dağıtmış ve ülkeyi tekrar mutlakiyetle yönetmeye başlamıştır.Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 15:

I.   Siyasal düşüncenin laikleşmesi II.  Burjuva sınıfının yükselişi III. Dünya savaşlarının yaşanması Yukarıdakilerden hangileri anayasa kavramının ve anayasacılık akımının 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıkışının sebepleri arasında gösterilebilir?

Soru 16:

Toplum sözleşmesi teorilerini ortaya atan düşünürlere göre insanlar, hayatlarını ve haklarını güvenceye kavuşturmak amacıyla, bir kısım haklarını üstün bir otoriteye (devlete) devretmelidirler. Aşağıdakilerden hangisi bu teoriyi ortaya atan düşünürlerden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası’nın özelliklerinden değildir ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi hem sosyal hakların hem de klasik hakların içine girmektedir?

Soru 19:

"..... ....... deyiminden anlaşılan, devletin üç hukuki iktidarı olan yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin ayrı devlet organlarına verilmiş olmasıdır." Boşluğa sırasıyla hangi kavram getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 1982 anayasasına göre siyasal partilerin örgütlenme va çalışmalarına ilişkin yasaklardan biri değildir?