logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları

Soru 1:

Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin işlerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran işverene ne ad verilir?

Soru 2:

Devlet teşkilatını, devletin başka bir devletle veya bireylerle ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Objektif hukuk ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4:

Hukuk düzeninde kaç durumda kişi iyi niyetli de olsa hakkı kazanma söz konusu olmaz?

Soru 5:

Medeni Kanun’un ikinci kitabı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 6:

İnsan Haklarına Saygılı Devlet Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet Demokratik Devlet Sosyal Devlet Laik Devlet Yukarıda verilen bilgilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nitelikleri arasında sayılabilir?

Soru 7:

Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından seçilir. Buna göre, Cumhurbaşkanı doğrudan kim tarafından seçilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ticaret hukukunun alanlarından biri değildir?

Soru 9:

İdare hukukunda ihlal edilmiş hakkın yerine getirilmesi veya uğranılan zararın giderilmesi için açılan dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Davalının bir borcunu yerine getirmesi talep edilirse aşağıdaki davalardan hangisi söz konusu olur?

Soru 11:

Sahipsiz bir taşınmaz üzerinde aslen mülkiyet hakkının kazanılmasını sağlayan “............”, Sahipsiz taşınırlar üzerinde bu yolla mülkiyet hakkının kazanılmasına imkan veren “............”, denir. Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 12:

Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına ne denir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukun dalllarından biri olmakla birlikte ayrı bir kanunda düzenlenmiştir?

Soru 14:

Aşağıda eşya hukukuyla ilgili olarak verilenlerden hangisi tam ve doğru bir bilgidir?

Soru 15:

Resmi şekle tabi bir işlemin şekle uyulmaksızın yapılması halinde aşağıdaki yaptırım türlerinden hangisi söz konusu olur?

Soru 16:

Hukuki olay Hukuki ceza Hukuki işlem Hukuki fiil Hukuki onay Yukarıdakilerden hangileri bir hakkın kazanılmasına yol açan olgulardır?

Soru 17:

Kanunun öngördüğü kurucu unsurlara sahip olan ancak kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak yapılan hukuki işlemler aleyhine uygulanan yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türk vatandaşı ile evlenme, Türk vatandaşlığını kazandırır. Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır. Türkiye’de yabancı ana ve babadan doğan çocuk, doğumla birlikte Türk vatandaşlığını kazanır. Türk vatandaşlık hukukuna ilişkin yukarıdakilerden hangileri yanlıştır?

Soru 19:

Sahibine tam ve sınırsız yetki veren aynî hakka ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ikinci kuşak haklardandır?