logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Tarihi

Soru 1:

Türk edebiyatında ilk kez realizm ve natüralizmden bahseden yazar hangisidir?

Soru 2:

Şiir dilinin hiçbir zaman toplumu tam olarak veremeyeceği için şiiri toplum sorunlarının emrine vermenin gereksiz olduğunu belirten yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Ara Nesil sanatçılarının ortak özelliklerinden biri değildir?

Soru 4:

Servet-i Fünûn edebî topluluğunun eleştiri anlayışını en kapsamlı olarak aşağıdaki seçeneklerde yer alan yayınlardan hangisinde ifade etmiştir?

Soru 5:

Modern anlamda ilk Türk edebiyat tarihi olarak kabul edilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Edebiyatta sosyal fayda arayanlara da karşı çıkan ve edebiyatın gayesinin sadece güzellik olduğunu vurgulayan Servet-i Fünun şairi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Edebiyatımızda 1990 sonrasında ne tür eleştiri ağırlık kazanmıştır?

Soru 8:

Ali Canip’e göre neden modern zamanlarda artık epope yazılamaz ?

Soru 9:

1923-1938 yılları arasında I. yazı devrimi II. dilde özleşme III. dil devrimi maddelerinden hangileri dil üzerine eleştirel yazıların konusunu oluşturur?

Soru 10:

1941’de Tasvir-i Efkâr’da çıkan Tenkit İhtiyacı yazısında batıdan edebiyatımıza giren roman, öykü, tiyatro gibi türlerin kendi yazarlarıyla birlikte geldiğini fakat eleştirinin ise eleştirmensiz geldiğini ve bizim eleştirimizin de en büyük zaafının bu olduğunu belirten yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I.Eleştiri yeni ve bağımsız bir türdür. II.Eleştirilerin değişmez, mutlak kurallara bağlanmasına karşı çıkmışlardı. III.Batıda eleştirinin gelişim çizgisini bilmeye gerek yoktur. IV.Eleştiri kişisel duygu ve zevkleri ortaya koymak için yapılmalıdır.         Servet-i Fünûncuların eleştiriye dair teorik görüşlerini Prof. Dr. Abdullah Uçman maddeler halinde toplamıştır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bu görüşlerdendir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünun dönemi sanatçılarının yöneldikleri akımlardan biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi edebiyat ve eleştiri anlayışı geliştirilirken fikirlerinden yararlanılan başlıca Batılı düşünürlerden biri değildir?

Soru 14:

Belagatla ilgili Arapça ve Farsça kaynaklar ilk defa kim tarafından Türkçeye uyarlanmıştır ?

Soru 15:

Şiirin şeklinde ve konusunda basitin, sadenin, sıradan olanın şiire sokulması anlayışı ile,  şiirin teorik olarak yeniden ele alınmasına yol açan hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

1917’de Yeni Mecmua’da çıkan Hazzın Bediî Hayatta Mevkiî isimli yazısında hazzın iki noktadan ele alınabileceğini belirtirken bunlardan birinin de eleştiri olduğunu söyleyen yazar kimdir?

Soru 17:

Suut Kemal Yetkin, Memet Fuat, Yaşar Nabi, Cemal Süreya, Muzaffer Erdost gibi isimler, _________________ bir anlayışta bu dönemde eleştiri yazmaya devam ederler. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 18:

Bâria ve Bir Feth-i Meyyit-i Edebî isimli yazısında Baria isimli eseri ağır bir dille eleştirerek ve tiyatro yazarlığı meselesini ele alan isim aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi eleştride öznel eleştiri tarafındadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisinde verilen dergiler ve bu dergilerde çıkan yazılar doğru olarak verilmiştir?