logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Tarihi

Soru 1:

1939-1960 arası dönemde ön plana çıkan ve kendisinden sonra da akademik çevrelerin eleştiri anlayışında etkili olan ve sistematik eleştiri anlayışını bir anlamda Türk edebiyatında kuran isim kimdir?

Soru 2:

I. Nazım Hikmet II. Namık Kemal III. Necip Fazıl Kısakürek IV. Recaizade Mahmut Ekrem Yukarıdakilerden hangileri Batılı anlamda edebiyat eleştirisinin öncülerindendir?

Soru 3:

Hangisi 1928 sonrasındaki dönemde dil üzerine yazılan eleştirel yazıların konuları arasında yer almaz ?

Soru 4:

Edebiyatın yöntemlerini, ilkelerini, kategorilerini ve ölçütlerini araştırır?  Söz konusu tanım aşağıda belirtilen hangi kavrama aittir?

Soru 5:

Ömer Seyfettin, Ali Canip ve Ziya Gökalp'in yazdığı Yeni Lisan başlıklı makalelerin içeriği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

I. Servet-i Fünun dergisinde yayınlanan makaleler II. 1914’te Darülbedayi’nin kurulması III. 1919’da Temaşa dergisinin çıkması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri II. Meşrutiyet sonrası tiyatro konusundaki en önemli aşamalardandır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Ara Nesil sanatçıları arasında yer almaz?

Soru 8:

Latifî, eserinin “Filibeli Fani” maddesinde onun şairlere öğütlerini nakleder. Aşağıdakilerden hangisi Filibeli Fani’nin öğütlerinden değildir?

Soru 9:

Memet Fuat’ın Eleştiri Üzerine Notlar, Eleştirinin ‘L’si, Sanatçının Eleştirmenliği, Kendini Eleştirmek gibi yazılarını bir araya getirdiği 1986 tarihli eserinin adı nedir?

Soru 10:

Eleştiri konusunda batıdaki eleştiri kürsülerini örnek gösteren yazar kimdir?

Soru 11:

Fenniye-i Eşar eseri kime aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 1923-1938 döneminde eleştiri yazılarına da yer veren edebiyat dergilerinden biri değildir?

Soru 13:

Servet-i Fünun’da çıkan Lisanımız isimli üç makalesinde dilin birkaç kişinin isteğine göre bir şekle sokulamayacağını, dilimize Osmanlı Türkçesi demenin uygun olacağını savunan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Yeni Lisan hareketini eleştirenlerle en çok polemiğe giren isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Eleştirmeden O¨nce, C¸ağının Şairi,  Günlerin Getirdiği Götürdüğü eserlerinin yazarı, nesnel eleştiriyi uygulamaya çalışan yazar kimdir?

Soru 16:

Ali Canip 1911’de çıkan Millî Edebiyat Meselesi yazısında çağdaşı şairleri hangi bakımından başarısız bulur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Ara Nesil sanatçılarının edebiyata yükledikleri fonksiyonlardan biridir?

Soru 18:

Aşağıda isimleri verilen yazarlardan hangisi 1959-1965 yılları arasında üç cilt şeklinde yayınlanan “Cumhuriyetten Sonra Hikâye ve Roman” isimli eseriyle edebiyatımızda tanınmıştır?

Soru 19:

1935’te Ülkü’deki Gönüllü Saat yazısında sanatkârın inkılâp edebi yatının emrinde olması gerektiğini; bunu bir gönül, bir vicdan borcu gibi görmesi gerektiğini; çünkü ancak bu şekilde bu hareketin halkın ruhuna sinebileceğini; yeni fikir ve yeni görüşleri halkın önüne ancak sanatın koyabileceğini dile getiren yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İsmail Habip eleştirilerinde divan edebiyatını nasıl tanımlamaktadır?