logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Tarihi

Soru 1:

1935’te Perşembe dergisinde çıkan "Tenkit Yokluğu, Edebiyatta Tenkit, Tenkit Ne Demektir" adlı yazılarında eleştiri yokluğunu bilim anlayışının yeterince oturmamış olmasına, felsefi terbiyenin yokluğuna ve en önemlisi de düşünce özgürlüğüne alışkın olmayışımıza bağlayan yazar kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk edebiyatını inceleyen birinin Batı edebiyatı ve Klasik edebiyatla birlikte mutlaka göz atması gereken alanlardan biridir?

Soru 3:

Tenkid ve intikad olarak da tanımlanan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Servet-i Fünûn edebî topluluğu sanatçıları içerisinde estetik ve sanat üzerinde ayrıntılı bir şekilde duran sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Edebiyatın temel ilkelerinden birisi köklere dönüş olduğu için edebiyat dünyasında da bu çerçevede antolojilere ve edebiyat tarihlerine çok rastlanmaktadır. Bu özellikler hangi döneme aittir?

Soru 6:

Dil aracılığıyla yazılı yahut sözlü bir bildirişimin gerçekleşebilmesinde R. Jakobson’a göre aşağıdaki temel elementlerden hangisi bulunmaz?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Ara Nesil olarak ifade edilen şairlerin ortak özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Recaizade Mahmut Ekrem'e göre hangisi güzel bir eserin temel dayanaklarından biri değildir ?

Soru 9:

1923-1938 döneminde eleştirmenliğiyle ön plana çıkan ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında öznel eleştiri anlayışıyla dikkat çeken ilk isim olan _____________________ eleştiri üzerine görüşleriyle de eleştirinin bağımsız bir alan olması konusunda önemli katkılarda bulunmuştur. Boş bırakılan yere aşağıdaki yazarlardan hangisi gelmelidir?

Soru 10:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde Prof. Dr. Mehmet Kaplan'ın Ara Nesil olarak ifade ettiği sanatçılar arasında yer almamaktadır?

Soru 11:

Ara Nesil sanatçılarının roman ve hikâyede benimsedikleri akımlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

"Otobüsteki insanlar kadar gerçek insanları anlatması gerektiği" ifadesi roman hakkında kimin görüşünü yansıtmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi Ziya Gökalp’in milli dil konusundaki görüşlerinden biri değildir?

Soru 14:

Ara Nesil’de Eleştiri adlı eser aşağıdaki yazarlarımızdan hangisine aittir?

Soru 15:

Marksist eleştirinin bir diğer önemli ismi ............’dır. Nesnel eleştiriyi benimsediğini söyleyen yazar, tıpkı çağdaşları Fethi Naci, Asım Bezirci ve Attilâ İlhan gibi Plehanov’un toplumsal gerçekçi eleştiri anlayışından yararlanır. O, eleştiride önce incelenen eserin özünü toplumbilim diline çevirmeyi, bu özün tarih ve şimdiki zaman içindeki yerini belirtip tartışmayı, sonra da özüsaran giysiyi, estetiği incelemeyi amaçlar. Verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 16:

1. Eleştiriyi öznel tarafı ön planda bir sanat olarak kabul eder ve eleştirmenin de objektif olamayacağı düşüncesini benimser. 2. Edebiyat tarihi, edebi eleştiri ve estetiğin sınırlarının birbiriyle karıştığı ve her üç alan birer disipline dönüştüğünde bu karışıklığın ortadan kalkacağı fikrindedir. Yukarıda belirtilen 1923-1938 dönemi fikirleri sırasıyla hangi yazarlara aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi 1960 sonrası eleştride nesnel eleştiri anlayışını benimsemiştir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Genç Kalemler hareketi tarafından savunulan görüşlerden biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Belagat'la ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Fuat Köprülü'nün Yeni Mecmua dergisinde çıkan yazılarından biridir?