logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Tarihi

Soru 1:

Bilimsel temelden yoksun, uygun olmayan anlamında “hükm-i karakuşî” deyimini sık sık kullanan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hangisi edebiyat eleştiri kuramlarından dış yaklaşıma örnek olarak verilebilir?

Soru 3:

I. Meşrutiyet döneminde tiyatro ile ilgili en etkili eleştirel faaliyetleri yürüten dergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Ara Nesil eleştirmenlerinin edebiyat tenkidi ile ilgili yazılarını yayımladığı gazete ve dergilerden biri değildir?

Soru 5:

Eleştiriyi bir sanat, buna bağlı olarak eleştirmeni de bir sanatçı olarak gören aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yeni Lisan tartışmaları etrafında Ali Canip, Halit Ziya’nın edebiyat konusundaki hangi görüşlerine katılır?

Soru 7:

Yeni Lisan, Servet-i Lehçe ve Kelimatta Hayal isimli yazılarında doğal bir işleyişin dikkate alınması gerektiğini söyleyen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Seçeneklerden hangisi Memet Fuat'ın Unutulmuş Yazılar'da bir araya getirdiği yazılarından biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, F.Thumerel’in Hüküm Eleştirileri tanımı içinde bulunmaz?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi, bilhassa Hippolyte Taine’in sosyal çevre, ırk ve zamana dayalı eleştiri anlayışına bağlı bir edebiyat eleştirisini yerleştirmeye çalışan Servet-i Fünûn mensuplarından biri değildir?

Soru 11:

1911’de Servet-i Fünun’da çıkan Millî Aruz Meselesi yazısında hece ve aruz vezninin tarihçesini verdikten sonra, aruzun artık Türkçeleştiğini belirten isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Edebiyatta Artta Kalış, Millî Şiirler, Ey Türk Uyan, Harp Edebiyatı, Edebiyatta Arz ve Talep gibi yazılarında da yer yer eser eleştirisi ile dönem edebiyatının da bir değerlendirmesini yapan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki yazar/şairlerden hangisi Tanzimat Dönemi'nde eleştiri kültürünün doğmasına öncülük edecek adımları atmıştır?

Soru 14:

"1914’te Darülbedayi’nin kurulması ve bilhassa 1919’da Temaşa dergisinin çıkması II. Meşrutiyet sonrasında  …… konusundaki en önemli aşamalardır."  Boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 15:

"1917’de Yeni Mecmua’da çıkan Hazzın Bediî Hayatta Mevkiî isimli yazısında hazzın iki noktadan ele alınabileceğini belirtirken bunlardan birinin de eleştiri olduğunu söyler ve eleştiri konusuna oldukça önemli bir yer ayırır." Yukarıda verilen bilgide hangi yazardan bahsedilmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Hüseyin Cahit’e göre romanın yapısını oluşturan unsurlardan biri değildir?

Soru 17:

II. Meşrutiyet eleştirisinde hangi tipteki eleştiri eserleri çoğunluktadır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1990 sonrasında göstergebilime dayalı eleştirileriyle dikkat çeken Mehmet Rifat Güzelşen’in eserlerinden biri değildir?

Soru 19:

1905 yılında Bahçe dergisinde aşağıdaki isimlerden hangisinin şiirleri etrafında şiddetli hece-aruz tartışmaları başlamıştı?

Soru 20:

Servet-i Fünûn edebî topluluğu sanatçıları içerisinde estetik ve sanat üzerinde ayrıntılı bir şekilde duran sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?