logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eleştiri Kuramları

Soru 1:

Tarih, sosyoloji, psikoloji gibi bilimlerden yardım alınarak yapılan kimi edebiyat eleştirileri hangi başlıkta toplanır?

Soru 2:

Yapıtlarını Aristo’nun izinde, dört temel element -toprak, su, hava, ateş- üzerine yoğunlaştıran eleştirmen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sanatçılarda bulunması beklenen temel özelliklerden birisi değildir?

Soru 4:

Bir şeyi kendiliğinden, bir anda tanıma, bilme ve o şey hakkında edinilmiş temel, bütüncül bilgiye ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türk Edebiyatında övgü söylemlerinin baskın olarak kullanıldığı şiir türlerinden biridir?

Soru 6:

Atatürk’ün Cumhuriyetin Onuncu Yıl Nutku aşağıdaki söylem biçemlerinden hangisine örnektir?

Soru 7:

Anlam ulamlarının yinelenmesine ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel betimlemede en önemli dört betiden birisidir?

Soru 9:

Övgü - Yergi Söylemi, Yargılayıcı / Savunmacı Söylem, Tartışma Söylemi. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Aristoteles'in söz ettiği söylem türleri arasında yer almaktadır?

Soru 10:

Sözbilimin günümüzde yaygın kullanımını sağlayarak tarihsel gelişimine katkıda bulunan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi estetikçilerin ve kuramcıların çağlar boyunca inandıkları, edebî eser veren sanatçılarda bulunması gereken temel niteliklerden biri değildir?

Soru 12:

Platon ve Aristoteles'e göre sanatta taklit kaç farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır?

Soru 13:

I. Neden bu konu seçildi? II. Hangi metin türü kullanılacak? III. Ne tür bir kanıtlama biçimi kullanılacak? IV. Bu metinde düşünme düzeni nasıl olacak? Yukarıdakilerden hangileri sözbilimin buluş aşamasında sorulacak sorulardandır?

Soru 14:

Söylemdeki düşünce, kanı ve duyguların yaygın ve yalın anlatımından uzaklaşan, az ya da çok değerli bir buluş olan az ya da çok çarpıcı biçim, deyişdir. Yukarıda tanımı yapılan kavram nedir?

Soru 15:

Bir varlık, oluşum, düşünce, söylem ya da ürünün olumlu ve olumsuz yönlerini, nitelik ve eksikliklerini irdeleyip anladıktan sonra, tam değerini ortaya çıkarma çabasına ne denir?

Soru 16:

Retorik ve Poetika kitapları aşağıda sıralanan düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 17:

Özerk bir bilimsel disiplin olarak sözbilim (yani retorik)………… doğmuştur.

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sanatçılarda bulunması gereken temel niteliklerden değildir?

Soru 19:

"Sosyolojinin kurucularından olan ve pozitif felsefeye bağlanan filozof, bilgilerin gelişim çizgisi, insanlığın geçirdiği üç evreyi yansıtır. Filozafa göre bilimin gelişimi, somuttan soyuta doğru bir ilerleme göstermiştir. O, insanlık tarihini sosyolojik olarak ve bilginin gelişimi açısından üç evreye ayırmıştır" görüşü hangi filozofa aittir

Soru 20:

Sanatçının yaratma eylemi ile nevroz arasında sıkı bir ilişki bulunur ve yaratmadaki rolünü belirlemeye çalışır. Yaratma, bilinci aşan ve bilmedi¤imiz içsel bir gücün (dehanın) dışa vurumudur. Sanat kuramı ile ilgili bu açıklama kime aittir?