logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Kuramları

Soru 1:

Freud’e göre , bilinçdışı ya da ruhsal mekanizma hangi kavram ya da kavramlardan oluşmaktadır?

Soru 2:

Sanat ve Edebiyat üzerine yazılmış ilk önemli eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Duyarlı ve duygusal bedenin çevresiyle kurduğu olumlu ya da olumsuz ilişkiye ne ad verilir?

Soru 4:

Üzerinde çözümleme yapmak amacıyla benzeşik (homojen) türden metinlerin toplamına verilen ad nedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Karl Marks ve Friedrich Engels’ in kurduğu Marksist estetiğin temel çerçevesini belirleyen görüşlerdir?I Edebi eserdeki çokanlamlılık ve belirsizlik göz ardı edilir.II Zevk, araştırma ve bireysel sezgiler edebi eserin vazgeçilmezleridir.III Söylenen ile kastedilenin aynılığına dayanan katı bir açıklık vurgulanır.IV Irk, dönem ve çevre edebi eserin tanımlanmasında önemli kriterlerdir.

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangis,i bir metinde ya da söylemde anlamı oluşturan düzeyler ve bileşkeler arasında kolaydan zora, yalından karmaşığa giden ilişkileri düzenleyen kuramsal süreci açıklayan göstergebilimsel kavramdır?

Soru 7:

Edebiyatın genetik sorunları üzerine çalışan kimdir ?

Soru 8:

1. Yön değişimi 2. Simgesel doyma 3. Ussallaştırma 4. Yüceltme Yukarıdakilerden hangileri, iç çatışmaların, özellikle engellemelerin çözüme ulaşması için kullanılan yöntemlerdir?

Soru 9:

Yapıtın dışında var olan kavrama……………. denir.

Soru 10:

Edebî metinlerdeki belirsizlik, çirkinlik ve grotesk unsurlarla ilgili bir edebiyat kuramı geliştiren edebiyat kuramcısı kimdir?

Soru 11:

Sosyolojik eleştiri: I. Edebiyatı toplum içinde gelişen bir alan şeklinde tanımlar II. Edebiyatın toplumun bir ifadesi şeklinde tanımlar III. Sanatçının hayatın gerçekliğinden uzaklaştığı bir alan şeklinde tanımlar IV. Sanatçının taklit mekanizmasını kullanmadığı bir alan şeklinde tanımlar Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi eleştiri ve edebiyat tarihinin yapması gereken işlerdendir? I. Türler arasındaki soy bağlarını bulmak II. Türün edebiyatın evrimi içindeki yerini belirlemektir. III. İklim ve toplum şartlarının incelenmesi, IV. Türlerin gelişimini ortaya koymaktır V. Edebî eserleri yazarlarına göre ayırmak

Soru 13:

Bir sözcüğün ilk anda algılanamayan, ikincil kavramlara, imgelere, öznel izlenimlere, vb. ilişkin olan duygusal, coşkusal ikincil anlamına; çağrışımsal değerine ne ad verilir?

Soru 14:

En önemli eseri 1828’de yayımlanan Cours de littérature française (Fransız Edebiyatı Dersleri) adlı eser olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Platon’un felsefesinde önemli yere sahip kavramlardan biridir?

Soru 16:

Marksist eleştirinin kurucuları aşağıdaki isimlerden hangisi ya da hangileridir?

Soru 17:

“Duyarlı ve duygusal bedenin çevresiyle kurduğu olumlu ya da olumsuz ilişki.” Yukarıdaki tanımlama hangi terimin karşılığıdır?

Soru 18:

Benjamin’in geliştirdiği kuramın temelinde ……… vardır.

Soru 19:

Edebi eser incelemelerine yönelik anlamlı yapı kavramını geliştiren edebiyat kuramcısı kimdir?

Soru 20:

Masalda aynı kalan ve değişmeyen unsurları bulan ünlü bilim adamı kimdir ?