logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eleştiri Kuramları

Soru 1:

Sanatı, var olanı taklit etme veya yansıtmaya dayalı bir yaratma olarak kabul eden düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I. Sanatçının bulduğu ana karakterin önem derecesi, II. Ana karakterin gerçek hayata yakınlığı, III. Ana karakterin topluma sağlayacağı fayda derecesi, IV. Ana karakter ortaya çıkarılırken eserdeki her türlü¨ ayrıntının bir bütünlük içinde birleştirilme başarısı. Filozof Hippolyte Taine'e göre yukarıdaki açıklamalardan hangisi ya da hangileri bir edebî eserin değerini tespit ederken kullanacağımız nesnel ölçütlerdir?

Soru 3:

Brunetière’e göre eleştirinin konusu ne olmalıdır?

Soru 4:

Amacı alıcıyı karar almaya ya da eylem yapmaya zorlama olan söylem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Anlatı şeması kaç bölümden oluşur ?

Soru 6:

Akıldışılığı keşfeden ilk kuramcı kimdir?

Soru 7:

Sanat gerçeği olduğu gibi kabul etmez diyen bilgin kimdir?

Soru 8:

Marksist eleştiri bir eseri incelerken merkeze neyi koyar?

Soru 9:

Rus edebiyat kuramcısı Mikhail M. Bakhtin’in edebiyat kuramı edebi metinlerdeki hangi unsurlarla ilgili bir kuramdır?

Soru 10:

İnandırıcı ve etkili bir kanıtlamayla birlikte gerçekleştirilen tutarlı metinler/söylemler oluşturma sözbilimin hangi bölümüne örnek olarak verilebilir?

Soru 11:

Dostoyevski’nin romanlarındaki çok sesliliği keşfeden eleştiri kuramcısı kimdir ?

Soru 12:

“Tümevarıma dayanan bir anlayıştır. Edebiyatı metin olarak algılar ve eseri yazarla açıklar. Doğal eleştiri taraftarlarına göre edebiyatı yaratan, yazar ve eserdir. Aslında ise yazarı ve eseri yaratan edebiyat geleneğidir (sanat, dil, eleştiri...).” cümleleri Macherey’in genel bir değerlendirmesini  yaptığı, eleştirinin hangi temel eğilimidir?

Soru 13:

Propp her bilimde değişmeyen unsurları hangi bilimden destek alarak bulmuştur?

Soru 14:

Edebiyatın toplum içinde doğduğu, toplum içinde var olduğu ve toplumun ifadesi olduğu, hatta edebiyatın hayatı temsil ve taklit ettiği ilkesinden hareket eden eleştiri türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi açık metinlerarası biçimler başlığı altında yer almaz?

Soru 16:

I. Edebiyata Dair (De la Litte´rature...) adlı eseri 1800 yılında yayımlamıştır II. Bu eseri edebiyat-toplum ilişkisini inceleme amacına yöneliktir III. Söz konusu eserinde Madame de Stae¨l dinin, a^detlerin, kanunların edebiyat üzerinde, edebiyatın da din, a^detler ve kanunlar üzerinde ne gibi tesirleri olduğunu söyler IV. Stae¨l edebiyat eleştiriciliğinde sosyolojik yöntemi başlatmıştır. Madame de Stael ve Edebiyata Dair adlı eseri hakkında yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, metnin derin yapısını oluşturan ilk çocukluk, cinsellik, “bu”, “ben”, “üstben”, “bilinçdışı”, Oidipus/Elektra karmaşası, yaşam-ölüm dürtüleri, vb. olguları ve durumları yazarın “bilinçdışı” kişiliğinde arayarak açıklamaya çalışan ruhçözümleyimi yöntemini kullanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Taine'nin sanat ve sanat eseri hakkındaki görüşünü açıklar?

Soru 19:

Hikâye etme türü, Anlatı türü: Hayalî yahut gerçek olayları anlatan eserlerdir. Aşağıdakilerden hangisi bu türün içinde yer almaz?

Soru 20:

Verhaeren’de İmge (1924), Sanatın ruhçözümleyimi (1929) ve Victor Hugo’nun Ruhçözümleyimi (1943) gibi çalışmalarında yazınsal ruhçözümleyimin, ruhsal açıklama içinde, yeni yorum ve değerlendirme öğelerini ortaya koyması gerektiği üzerinde durur. Yukarıda bahsedilen yazar kimdir?