logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - XVI-XIX. Yüzyıllar Türk Dili

Soru 1:

Hangisi Sebk-i Hindi üslubunda eser veren şairlerden biridir?

Soru 2:

Türkçede yeni kavram ve nesne adları veya oluş ve kılışları gösteren fiilleri yapmanın mor­folojik yolu nedir?

Soru 3:

İdeali, bü­tün Türkler arasında “Dilde, işte, fikirde birlik!” prensibini yaygınlaştırmak olan ve bu pren­sip çerçevesinde, dildeki birliği Osmanlı (İstanbul) Türkçesi etrafında toplanmak olarak gören yazar kimdir?

Soru 4:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Türklerin en uzun süre kullandığı alfabe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Halvetiye tarikatına mensup bir şairdir. Çeşitli şehirlerde tasavvufi fikirlerini yayma faaliyetlerinde bulunmuş geniş bir taraftar toplamıştır. Aruzla yazdığı şiirlerinde, Nesimi ve Fuzuli’nin, hece ile olan şiirlerinde, Yunus Emre’nin etkisi görülür. Sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

XIX. yüzyıl edebiyatına dair verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Yenileşme hareketlerinin başladığı ve geliştiği bu yüzyılda divan şiiri varlığını sürdürüyor olsa da eski gücünden uzaktır. II. Divan şiiri XIX. yüzyılda sosyal ve siyasal alanlarda Avrupa’dan gelen kavram, anlayış ve edebiyat şekilleri karşısında yapısını korumuştur. III. Batıdan gelen roman ve tiyatro gibi yeni edebî türler yaygınlaşmaya başlamıştır.

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, 16.-19. yüzyıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu dışındaki Türk yazı dillerinde ağız özelliklerini gösteren Türkçelerden biridir?

Soru 9:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde ünsüz düşmesi vardır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 17. yy. halk şairlerinden biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı imlasındaki sorunlardan biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi dudak uyumuna uymamaktadır?

Soru 13:

Fuzuli Nabi Baki Hayali Bergamalı Kadri Yukarıdakilerden hangisi XVI. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’dan teşvikler gören şair, ilim ve sanat öncülerindendir?

Soru 14:

Aşağıda sırasıyla verilen Osmanlı Türkçesi ve Çağatay Türkçesinde yapılan karşılaştırmalardan hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Eski Türkiye Türkçesinde âit, dair, dek, değin, doğru, göre, kadar, nazaran gibi son çekim edatlarından önceki isimlere gelen hâl eki aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdaki eklerden hangisi ettirgenlik ekleri arasında gösterilemez?

Soru 17:

Dudak ünsüzlerinin çevresindeki düz ünlüleri yuvarlaklaştırması daha çok alınma kelimelerde görülür. Az sayıda Türkçe kökenli kelimede de yuvarlaklaşma örnekleri vardır. Aşağıdakilerin hangisinde yuvarlaklaşmaya örnek bir kelime vardır?

Soru 18:

I. Karacaoğlan II. Gevheri III. Köroğlu IV. Aşık Ömer Yukarıdakilerden hangisi 17. yüzyıl halk edebiyatı şairlerinden biridir?

Soru 19:

Aşağıdaki şairlerden hangisi şiirlerinde denizcilikle ilgili terim ve ifadeleri yaygın kullanarak edebi dile yeni bir anlatım gücü, söyleyiş güzelliği ve samimiyet katmıştır?

Soru 20:

Türkçenin diğer tarihi dönemlerinde olduğu gibi Eski Türkiye Türkçesinde de en işlek durumda olan isimden fiil türetme eki  aşağıdakilerden hangisidir?