logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - XVI-XIX. Yüzyıllar Türk Dili

Soru 1:

Yerel dil, şive, kültür unsurları ile halk yaşayışının genel bir eğilim olarak etkili biçimde manzum eserlerde görülmesine ............. adı verilir. Yukarıdaki boşluk, aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile doldurulmalıdır.

Soru 2:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde ünsüz türemesi meydana gelmiştir?

Soru 3:

Batıya göç eden Oğuzların kendi lehçelerine dayanarak geliştirdikleri yazı diline verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde şimdiki zaman eki bulunmaktadır?

Soru 5:

I. Konuşma dilinde kullanılmayan bir çok Arapça ve Farsça kelime kullanılmıştır. II. Arapça ve Farsça kelimeler sık sık üçlü, dörtlü, hatta beşli Farsça terkipler içinde kullanılmıştır. III. Sık sık tarihi olaylara ve şahsiyetlere telmihte bulunulmuş, soyut ve karmaşık teşbih, istiare ve mecazlar kullanılmıştır. IV. Cümleler birbirine secilerle ve edatlarla bağlanarak uzatılmış ve konunun ana fikrini anlamak zorlaşmıştır. Yukarıdakilerden hangileri süslü nesrin özelliklerindendir?

Soru 6:

XVI-XIX. yüzyıllarda edebi eserlerin yazıldığı iki yazılı dil aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Veysi ve Nergisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 8:

1641 yılında kaleme alınan ve Latin harfleri ile basılan, hem Türkçe kelimeler hem de Arapça ve Farsça kelimelerin konuşma dilindeki şekillerini gösteren İtalyanca-Türkçe sözlük kime aittir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bir fiilin geniş zamanının birtakım fonetik değişikliklere uğramasıyla ortaya çıkarak oluşan bir ektir?

Soru 10:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklıdır?

Soru 11:

2100 beyitten oluşan ve Türk edebiyatında bir konu etrafında oluşturulmuş soyut allegorik kahramanların anlatıldığı, aynı zamanda “Hint Üslubunun Son Büyük Şairi” olarak da bilinen şairimiz aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Fiilin yapılış tarzını vurgulayan isimlerini yapan, fiilden isim türeten ek hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerden hangisi edilgen çatılıdır?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilen eklerin tamamı isimden fiil türeten eklerdendir?

Soru 15:

16.-19. yüzyıllarda, eserlerinde Türkmen Türkçesi özelliklerini sergileyen ve bugünkü Türkmen şiirinin kurucularından sayılan edebi kişilik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi 16. yüzyıldaki süslü nesrin özelliklerinden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi halkın konuşma dilinin yalınlığı ve akıcılığını yansıtan bir kelime hazinesi ve üslubu olarak belirtilen tarzın adıdır?

Soru 18:

XVI-XIX. yüzyıllarda “Hataî” mahlası kullanan şair kimdir?

Soru 19:

Aşağıdaki eserlerden hangisinin XVIII. yüzyılın sonları XIX. yüzyılın başlarında yazılmış olduğu tahmin edilmekte olup Anadolu sahası dışında ahîlikle ilgili yazılmış nadir eserlerden biri olarak kabul edilmektedir?

Soru 20:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi türetim bakımından diğerlerinden farklıdır?