logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - II. Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı

Soru 1:

Milli Edebiyat Döneminde halkta bulunan ve öğrenilen millî kültürün batılı sanat ve ilim metotlarıyla işlenerek yeni bir yapıya kavuşturulması Ziya GÖKALP tarafından hangi kavramla ifade edilmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakiler hangisi aruz veznini kullanan Milli Edebiyat şairlerindendir?

Soru 3:

Yeni Lisancıların  kendi yazdıkları şiirlerle Servet-i Fünûn ve Fecr-i Âti sanatçılarının şiirlerinden seçtikleri örnekleri yan yana koyarak kendilerini anlatma konusunda yazdıkları yazıları hangi başlık altında kaleme almışlardır?

Soru 4:

Birbiri ardına gelen savaşlar ve çalkantılarla birlikte sanat anlayışını tamamen değiştiren Yakup Kadri'nin bu dönemde yazdığı hikayelerini topladığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I.Genç Kalemler II.Yeni Mecmua III.Küçük Mecmua Yukarıdaki dergi veya dergilerden hangisi 20. y.y. başları döneminde Türklüğü savunucu yayımlar yapmıştır?

Soru 6:

Maupassant tarzı hikâyelerde bazen ilgi çekici bir olayın anlatımı sürer, bazen de çarpıcı bir sonla tamamlanan sıradan olayın anlatımı gerçekleşir. Buradan yola çıkarak yazarın konularını günlük hayatın basit olaylarından aldığı söylenebilir. Bu tarzın Türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Türk Bilgi Derneği kaç şubeden oluşur?

Soru 8:

Ömer Seyfettin’in Yeni Turan ve Aydemir romanları hangi içeriğin en önemli metinleridir?

Soru 9:

I.Başını Vermeyen Şehit II.Kiralık Konak III.Evrak-ı Perişan Yukarıdaki Eserlerden hangisi veya hangileri Çanakkale Savaşında elde edilen zaferin millet üzerinde gerçekleştirdiği uyanış hakkında kaleme alınmıştır?

Soru 10:

1898’de yayımladığı Türkçe Şiirler adlı şiir mecmuasıyla 10 yıldan daha öncesinde millî şiir ahenginin öncülüğünü yapmış olan Millî Edebiyat dönemi şairi kimdir?

Soru 11:

Seçeneklerdeki Millî Edebiyat Hareketi dönemindeki Roman ve Hikâye ile ilgili özelliklerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Hangi edebiyatçı II. Meşrutiyetin ilanı ile 31 Mart Olayı arasında kurulan, ferdiyetçi sanat anlayışını benimsemiş ve edebiyatı siyasetin aracı olmaktan korumaya çalışmış akımın temsilcilerinden biri değildir ?

Soru 13:

‘Türk sazı’ adlı şiirleriyle halkının acılarını, sıkın-tılarını, dertlerini anlatan şairimiz kimdir?

Soru 14:

İtalyan şiirinden Avrupa'ya yayılıp Edebiyat-ı Cedide ile Türk Edebiyatına girmiş dört bentlik nazım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Modern Türk edebiyatının ilk polisiye romanı  olan 1885 tarihli Esrar-ı Cinayet kimin eseridir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Ömer Seyfettin'in yazdığı ilk şiirdir?

Soru 17:

II. Meşrutiyeti takip eden yıllar,19. yüzyılın son çeyreğinde başlayan çabalar sayesinde kadın yazarların birden bire çoğaldığı ve kadınlıkla ilgili konuların bizzat bu yazarlar eliyle en yoğun biçimiyle edebiyatın gündemine taşındığı dönemdir. 1890’ların başından itibaren yazdığı son romanı “Enin” ile edebiyat dünyasının ilk olarak açık bir kadın imzasıyla tanışmasını sağlayan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

“İstanbul Kızı” adlı bir tiyatro eseri olarak yazıldıktan sonra roman haline getirilmiş, tefrikası tamamlandıktan sonra bizzat yazarı tarafından gözden geçirilerek kitaplaştırılmıştır olan Reşat Nuri Güntekin eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi milliyetçiliği Osmanlı devletinin ideolojileri doğrultusunda yorumlayarak milliyetçiliğin gerçek biçiminden uzaklaşan tanzimat dönemi yazarıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Yeni Lisan hareketinin öncülerinden değildir?