logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Dilbilim 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kullanılmamış yeni bilgiye örnektir?

Soru 2:

Doğruca odaya çıktım. Telefonumu prize taktım. Yatağa uzandım. Uyku tutmuyordu. Çıktım yataktan ve mutfağa yöneldim… Yukardaki metinde hangi türde bir değerlendirme yapılmaktadır?

Soru 3:

"Bana arabanı verebilirsin." Aşağıda verilen cümleyle ilgili yapılan açıklamalardan hangisi doğrudur?

Soru 4:

İşbirliği ilkesinin (konuşma ilkelerinin) bazen çiğnendiği ve örtük olarak işbirliği yapılmadığı durumlarda veya konuşucunun sözcesinde kastettiği örtük anlamlar sonucunda ortaya çıkan edimsel anlam aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I.Anlatı söylemi, bitmişlik gösteren bir dizi olayın öncelik sonralık içeren oluş sırası içinde sunulduğu söylem türüdür. II. Anlatı metinleri sadece yazılı olarak üretilebilir. III.Kurmaca içeren anlatılar günlük anlatılardan ayrılır. Yukarıda anlatı söylemi ve anlatı metni hakkında verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 6:

Metinlerin iletişim işlevi kazanmasını sağlayan, metindeki dilsel düzenlemeler aracılığıyla izlenebilen ve algılanırlık kazanan soyut bir olgu olarak tanımlanan kavram nedir?

Soru 7:

Söylemde sözü edilerek bilişsel olarak etkinleştirilmiş, dolayısıyla kısa süreli bellekteki en belirgin öge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Konuşucunun dinleyiciye paylaştıkları bağlama bağlı olarak onun akılcı yetilerine güvenerek çıkarımda bulunması amacıyla ilettiği söz eylemin türü aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 9:

Her sözcüğün çağrış­tırdığı kavramların oluşturduğu küme olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğrudan tanıt tümcesi yer almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi konuşucunun olumlu yüzünü tehdit edebilecek eylemlerden biridir?

Soru 12:

Daha önce sözünü etiğimiz gibi söylem varlıkları sözlü ve yazılı dilde sözünü etiğimiz ve gönderim yaptığımız ve genellikle Ad Öbeği ile kodlanan varlıklardır. İstanbul, Ali, bizim okul vs. gibi öğeler söylem varlığı olabilir. Hâlihazırda dinleyicinin zihninde bulunan söylem varlıkları eski, dinleyicinin zihninde bulunmayan söylem varlıkları ise dinleyici için yenidir. Prince (1981) gönderimsel öğeleri tanıdıklık (eski) ya da tanıdık olmama (yeni) bilgi olma durumlarına göre sınıflandırır. Bu doğrultuda “Bugün bir taksiye bindim. Şoför çok yorgun görünüyordu». örneğinde aşağıdaki hangi bilgi verilmek istenmiştir?

Soru 13:

Metin tümceleri arasındaki bağı sağlayan dilbilgisel ve sözcüksel bağıntıya ne denir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Leech' in (1983) kibarlık ilkeleri arasında değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi toplumlarda tabu oluşturan sözcük konularından değildir?

Soru 16:

Anlatıcının aktardıklarına en az müdahale ettiği aktarım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Sözlü anlatılar için geliştirilen anlatı metni öntipi, geleneksel halk masalları, macera romanları, hasta görüşmeleri gibi farklı anlatı durumları ve anlatı alt türlerinden söz edebilmemizde çok kullanışlı bir araç sunar. Bütünüyle biçimlenmiş tipik bir anlatı metni aşağıdaki kurucu öğeleri içerir: Özet, Yönlendirme, Karmaşık olay dizisi, Değerlendirme, Dış değerlendirme, İçe yerleşik değerlendirme, Eylem aktarımı yoluyla değerlendirme, Olayların geciktirilmesi yoluyla değerlendirme, Güçlendiriciler, Karşılaştırıcılar, Bağıntılayıcılar, Açımlayıcılar, Sonuç(lar), Bitiş. Bu doğrultuda “Yaa işte böyle! Ben anlattım. Hadi biraz da sen anlat!” örneğinde verilmek istenen hangi kurucu öğelerdendir?

Soru 18:

Aşağıdaki tümcelerin hangisinde sözcüksel bağlaşıklık bulunmaktadır?

Soru 19:

Konuşma aktarımı, bir anlatıcının kendisine ait olmayan ya da kendisine ait olsa da anlatım anından daha önce söylemiş olduğu bir sözü aktarmasıdır. Bu durumda biri aktarılan söz, biri de aktaran söz olmak üzere iki ayrı söz iç içe geçmiştir. Konuşma aktarımı biçimleri şunlardır: Anlatı aktarımı, Sözeylem anlatı aktarımı, Dolaylı konuşma aktarımı, Bağımsız dolaylı konuşma aktarımı, Bağımsız konuşma aktarımı, Bağımsız dolaysız konuşma aktarımı. Bu doğrultuda “Ayşe: “Yarın senedi imzalamaya geleceğim.” dedi.” örneğinde sözün herhangi bir değişiklik yapılmadan, sözcüğü sözcüğüne söylendiği aktarım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Metinde eşgönderimsel gönderim kuran temel öğeler hangileridir? I- Ø ile işaretlenen boş adıllar (Türkçe gibi bağlantılı dillerde çekimli eylem üzerindeki kişi ekleri boş adılları ulaşılır kılar.) Ayşe ve ben dışarı çıkıyoruz. Ø Alış veriş yapacağız. II- Kişi adılları(= ben, sen, o, biz, siz, onlar) III- Gösterme adılları(= bu, şu, o) IV- Göstermesıfatları(= bu kadın, o adam vb.) V- Dönüşlülük adılları(= kendi, kendisi vb.)