logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Dilbilim 2

Soru 1:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi bireylerde farklı duygusal çağrışımlar yaratmaz?

Soru 2:

Türkçede yan tümcecik oluşturma süreci düşünüldüğünde aşağıdaki tümcede kullanılan eklenti yan tümceciği için seçeneklerden hangisi doğru olur? Annesi çocuk eve girer girmez hemen ellerini yıkamasını söyledi.

Soru 3:

Konuşucular, konuşmanın hedef ve kap­samı doğrultusunda doğru olduklarına inan­dıkları bilgiyi verdikleri, konuşucunun niyetine bağlı olan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi metinleştirme ölçütlerindendir?

Soru 5:

"Yaa işte böyle! Ben anlattım. Hadi biraz da sen anlat." Verilen örnek anlatı metinlerinin hangi kurucu öğesine aittir?

Soru 6:

"Hem anlatılan olayların yeri, zamanı ve gerçekleşme koşulları hem de anlatıda geçen kişilerin kimlikleri ve davranış biçimleri hakkındaki bilgileri içerir." Verilen tanım anlatı metninin hangi kurucu öğesine aittir?

Soru 7:

‘balık’ ses dizisinin günümüz Türkçesinde karşıladığı kavram (‘omurgalılardan, suda yaşayan, solungaçla nefes alan ve yumurtadan üreyen hayvanların genel adı’), Orhun Yazıtlarında karşımıza çıkan ‘balık’ (Kültigin, Doğu 12) ses dizisinden bambaşka bir kavrama göndermede bulunur (‘şehir’). Bu iki sözcüğün birbirinden türediğini ya da birbiriyle anlamsal bir ilişki içinde olduğunu gösteren bir kanıt yoktur. BU durum aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 8:

Ben, sen, odadaki duvarda asılı tablo, içinde bulunduğumuz yıl, dün gibi konuşucu ve dinleyici olarak kullandığımız adıllara ne ad verilir?

Soru 9:

Bir sözcenin içinde yer aldığı dilbi­limsel unsurlar ile sözcenin üretilmesi, anlaşıl­ması ve çözümlenmesinde rol oynayan bilişsel, durumsal ve toplumsal-kültürel unsurlar olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

“Sabah okula gittim erkenden. Çok işim vardı. Yetiştirmem gereken bir yazı var da.. Neyse.. Çalışmaya dalmışım. Olan biten hiçbir şeyin farkında değilim. Bir telefon çaldı. Tok ve efendi bir ses... Avukatmış kendisi... Ve... Ben de size ait bir şey var demez mi, o telefondaki ses... Gelip alabilirsiniz. İzmir caddesinde bürom diyerek ekledi”. Yukarıdaki metin, metin yapısındaki hangi özelliği yansıtmaktadır?

Soru 11:

I. Sözeylem anlatı aktarımı II. Bağımsız konuşma aktarımı III. Bağımsız dolaylı konuşma aktarımı Yukarıdaki ifadelerden hangisi dil aktarım biçimleri arasında sayılır?

Soru 12:

Aşağıdaki metinsellik ölçütlerinden hangisi metin merkezli ölçütlerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisinde adıl gizli özne olarak kullanılmıştır?

Soru 14:

Gösterge kuramı aşağıdakilerden hangisi tarafından ortaya atılmıştır?

Soru 15:

Metinde metin türünün gerektirdiği bakış açısı kullanılır. Öznel bakış açısının mı nesnel bakış açısının mı temel alınacağı metin türüne göre belirginleşir. Buradan hareketle, "bir bilgiyi olgusal olarak sunma" hangi bakış açısına girer?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde özne bir ad tümceciğinin ad tamamlayıcısı olarak kullanılmasını örneklendirir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi metinsellik ölçütlerinden biridir?

Soru 18:

Bir yolda bir çukur olduğunu düşünelim. Ali, yoldan geçen adama “Dikkat edin! Önünüzde çukur var” der. Adam da onun uyarısını dikkate alıp yolun kenarından geçerek çukura düşmekten kurtulur. Bu olayda adamın Ali’nin uyarısını dikkate alması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi dil aktarım boyutlarından biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdaki tümcelerden hangisi genişletici ortaç içerir?