logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Dilbilim 2

Soru 1:

Söylem sınıflaması yapılırken aşağıdakilerden hangisi temel türlerden biri değildir?

Soru 2:

"Masanın üzerindeki pastayı kim yedi?" Bu sorudaki odak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Ayşe “Yarın İstanbul’a gideceğim.”  dedi. Cümlesinde aşağıdakilerden hangi tür dil aktarımı yapılmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri dizge tümcelerinin özelliklerindendir? I- Kendileriyle sınırlandırılmış yapısal birimlerdir. II- İçlerindeki varlıklar ve olaylar için bilindiklik ve tanıdıklıktan söz edilemez. III- Üreteninin kim olduğu, nerede ve ne zaman üretildiği ve hangi amaçla üretildiği gibi kullanımsal sorulara duyarlılık taşımaz. IV- Birlikte kullanıldıkları diğer metin tümceleri ile sınırlandırılmış kullanımsal birimlerdir. V- İçlerindeki varlıklar ve olaylar için bilindiklik ve tanıdıklıktan söz edilebilir.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Anlatı metninin temel özelliğidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Söylem Topluluğuna aittir

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi belirteç tümceciklerinin özellikleri arasında yer alır?

Soru 8:

Ayşe: Bu pastayı kim yedi? Serap: Pastayı Can yedi. yukarıdaki dialoga bakıldığında sırasıyla cümlelerdeki odak ögeler nedir?

Soru 9:

‘Ben pastayı yedim’ örneğinde ad öbeği yapısında bir nesne gerektirmektedir. Bu durumu aşağıdakilerden hangisi ile açıklayabiliriz?

Soru 10:

Aşağıdaki tümcelerin hangisinde gönderim bağıntısı bulunmaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi tipik bir anlatı metninin kurucu öğesi değildir?

Soru 12:

“Hem anlatılan olayların yeri, zamanı ve gerçekleşme koşulları hem de anlatıda geçen kişilerin kimlikleri ve davranış biçimleri hakkındaki bilgileri içerir. Anlatının önplanını kuran karmaşık olaylar dizisiyle aktarılan anlatı öyküsünün, arkaplanını oluşturarak metin alıcısının olaylar, durumlar, kişiler arasında ilişkiler kurabilmesine yardımcı olur.” bu durumun ifade olarak karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Örneğin “öyle” gibi işlevsel metin öğelerini, metinde kendinden önce geçen adlar, eylemler ya da bir metin bölümünün tamamının yerine kullanmaya ne ad verilir?