logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Genel Dilbilim 1

Soru 1:

Bir dilde sözcükler arasında anlam farkı oluşturan seslere ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisine {-(n)In} tamlayan eki eklendiğinde  /n/ sesi düşer?

Soru 3:

Bir sözcüğü oluşturan seslerin çoğu zaman ifade ettikleri anlamdan bağımsız olmasına bağlı olarak, nedensizlik kavramını ileri süren dilbilimcinin adı nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi dil evrensellerindendir?

Soru 5:

"Aceleyle çıkıp hızla hastaneye koştular." cümlesindeki isim hangi sesbilimsel sürece örnek teşkil etmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yansıma sözcük değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ses-harf eşleşmesi bakımından en güvenilir sistemdir?

Soru 8:

Dillerin hangi dil ailesine ait olduğunu belirlemek ve bu ailenin ortaya çıkmasına neden olmuş olan, o aileye bağlı tüm dillerin atası olan anadil’in yapısını belirlemeye çalışmak hangi dilbilim dalının araştırma alanına girer?

Soru 9:

Dilin nedensizlik temelinde barındırdığı ögeleri listeleyen ve girdileri, her maddeye ilişkin ses, anlam ve ulam bilgisini içeren soyut sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Dillerin tarih içinde geçirdikleri değişiklikleri ele alan bir dilin daha önceki devreleri ile sonraki devreleri arasında dilde görülen yapısal değişiklikleri saptamayı amaçlayan dilbilim alanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Anadil konuşucuları da bir iletişim ortamında bazen sorunlar yaşayabilirler. Örneğin; yorgunluk, uykusuzluk gibi fiziksel nedenler ya da sınav heyecanı, önemli bir iş görüşmesi yarattığı psikolojik nedenlerden dolayı bazen tümce kurmakta ya da istediğimiz sözcükleri bulmakta zorluk çekeriz. Yukarıda anlatılanlara göre bu durumu yaşayan bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 12:

Birbirleri arasında anlam farkı yalnızca bir ses tarafından oluşturulan sözcükleri tanımlayan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Konuşma dili ve işaret dili arasındaki farklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi “Ünlü düşmesi” ne bir örnek değildir?

Soru 15:

Yeşil kelimesinin ilk olarak yaş rengi, sonra yaşil ve nihayetinde yeşil olarak söylenmiş olması aşağıdakilerden hangisinin ilgi alanına girer?

Soru 16:

(p),(b),(m) gibi seslerin oluşturduğu doğal ses sınıfı aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 17:

I. Çocuklar anadillerinin özelliklerini okulda ya da evde aldıkları eğitim ile öğrenirler. II.Tüm çocuklar doğmuş oldukları dil ortamından bağımsız olarak aynı süreçten geçerler. III. 3-4 yaşına gelen çocuklar etrafında konuşulan dilin temel yapılarını içselleştirmiş olup anadilinde söylenileni rahatça anlarlar. Dil edinimi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi yan akıcı ünsüz sınıfına girer?

Soru 19:

Türkçe'deki sesler aşağıdaki hangi hava akımı düzeneği ya da düzenekleri ile oluşturulmaktadır?

Soru 20:

I: Dinleyiş Sesbilgisi II: Söyleyiş Sesbilgisi III: Akustik Sesbilgisi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ses bilgisinin alt alanları arasındadır?