logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Genel Dilbilim 1

Soru 1:

Sözdizimsel yapılar arasında (örneğin düz tümceyle soru tümcesi arasında) anlam farkını belirten bürünsel özellik hangisidir?

Soru 2:

Konuşucunun konuşurken kullandığı seslerin oluşturulmasını sağlayan fiziksel hareketlerin niteliğini inceleyen sesbilgisi alt alanı aşağıdekilerden hangisidir?

Soru 3:

Bu alan, yazılı ya da sözlü dile yansıyan konuşmacıların rollerini, aralarındaki ast-üst, uzaklık-yakınlık ilişkilerini, merhabalaşma, vedalaşma, özür dileme gibi dilsel işlevlerini, konuşmanın sırasını ve konusunu, konuyu ele alma, sürdürme, değiştirme, sonlandırma yöntemlerini inceler. Burada hangi alandan söz edilmiştir?

Soru 4:

Hangi sesin oluşma noktası dilucu-dişsildir?

Soru 5:

İngilizcedeki "this, these, the" sözcüklerinin başındaki ses Uluslararası Sesbilgisi alfabesinde hangi sembol ile gösterilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 'en küçük çift' örneği değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi aralarındaki anlam farkının, vurgu düzeneklerindeki ayrım ile belirtildiği eşsesli kelimelerdendir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi oluşma yerine göre çift dudaksıl ünsüzdür?

Soru 9:

Ahmet: Kalemini kaybettim. Mehmet: Neden benim kalemimi izinsiz aldın ki? Ahmet: Senin kalemin değil, Orhan'ın kalemini kaybettim. Yukarıdaki örnekte aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bir sorun yaşanmaktadır?

Soru 10:

Cümledeki boşlukları doğru olarak tamamlayan seçenek hangisidir? "______, anadili konuşucusunun zihninde listelenmekte, bir _______ ise üretilmiş dilde ortaya çıkmaktadır".

Soru 11:

" Eli çok ağırdır." " Savı hiç kimseyi inandırmadı." Yukarıdaki altı çizili sözcüklerde aşağıdaki sesbilimsel süreçlerin hangisi gerçekleşmiştir ?

Soru 12:

Günlük konuşmada yanlışlıkla seslerin niteliklerine ve bulundukları konumlara bağlı olarak ya düşürülmesi ya da yer değiştirilmesine ne ad verilir?

Soru 13:

Nedensizlik ilkesine göre dilde ses dizisi ve anlam arasındaki bağ rastlantısaldır, yani bir sözcüğü oluşturan sesler çoğu zaman o sözcüğün ifade ettiği anlamdan bağımsızdır. Aşağıda verilen örneklerden hangisinde ses dizisiyle anlam arasında bir bağ kurulabilir?

Soru 14:

Aşağıdaki dil bilim alanlarından hangisi dil atlası oluşturmayı amaçlar?

Soru 15:

I. Aynı sesdiziminde olan ve aynı sesbirimine sahip fiiller. II. Aynı sesbirimleri içeren cins adları ve yer adları. III. Aynı sesbirimleri içeren köksözcükler ve vurgusuz sonekler. IV. Aynı sesdiziminde fakat karşıtsal dağılım içinde olan adlar. Yukarıdaki durumlardan hangisinde ya da hangilerinde vurgu farkı anlam farkı yaratmaktadır ?

Soru 16:

... dilin nedensizlik temelinde barındırdığı ögeleri listeleyen soyut bir sistemdir.Girdileri, her maddeye ilişkin ses, anlam ve ulam bilgisini içerir. Yandaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ötümsüz patlamalı bir sestir.

Soru 18:

Aşağıdaki isimlerin hangisi patlamalı, çiftdudaksıl, ötümlü, genizsil bir sesle başlamaktadır?

Soru 19:

'Terleyecek' - [terliyecek] sözcüğünün sesletiminde ortaya çıkan sesbilgisel değişikliğe ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bir dildeki tümce sayısının özelliklerindendir?