logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - XIV-XV. Yüzyıllar Türk Dili

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde yön gösterme hali eki vardır?

Soru 2:

Kaynağını Tevrat’tan alarak değişik biçimlerde hikâye edilen Yusuf ile Züleyha manzumeleri, İslâmi dönemde de Kuran-ı Kerim’deki şeklinden beslenerek pek çok esere konu olmuştur. Buna göre, Anadolu sahasında yazıldığı bilinen en eski Yusuf u Züleyha hikâyesi, aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 3:

Hangisi Eski Anadolu döneminde geniş zaman I. teklik kişi çekiminde kullanılmaz?

Soru 4:

Harezm Türkçesi teriminin belli bir dönemin Türkçesine ad olarak kullanılması, hangi yazar ve eserle ortaya konmuştur?

Soru 5:

Günümüz lehçelerinden Özbek ağızlarında, Kumuk, Karaçay ve Balkar yazı dillerinde belirtili isim tamlaması yapılırken hangi ek kullanılmaktadır?

Soru 6:

Şart bildirdiği sürece esas cümlenin yüklemi olamayan ve bu yüzden bir kip özelliği taşımayan –sA ekinin asıl cümlenin yüklemi olabilmesi için aşağıdakilerden hangisini bildirmesi gerekir?

Soru 7:

+KI ekinin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde ünlü düşmesi yaşanmıştır?

Soru 9:

Fiil çekiminde bu dönemde hangi zaman ekinde iyelik kökenli şahıs ekleri kullanılır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi "oramında" kelimesinin anlamı ve çözümlenmiş halidir?

Soru 11:

I. Sızıcılaşma II. İkizleşme III. İncelme IV. Tekleşme Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Harezm Türkçesindeki ünsüzlerde görülen ses olaylarıdır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, Eski Anadolu Türkçesinde kullanılan ancak günümüz Türkçesinde kullanılmayan zarf-fiil ekidir?

Soru 13:

I. +lIk II. -Il- III. -In- IV. -GIl Yukarıdakilerden hangisi EAT’de hem düz hem de yuvarlak ünlü ile kullanılmakla birlikte bazı örneklerde uyum dışı kalan eklerdendir?

Soru 14:

Düz ünlülü kelime ve eklerden +(y)I eki aşağıdakilerden hangi ektir?

Soru 15:

Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ayrılma eki kullanılmıştır?

Soru 16:

Dini ve didaktik nitelikte bir eserdir. Kırk hadis türünde mensur olarak kaleme alınmıştır. Harezm Türkçesinin dil özelliklerini tespit etmek için en önemli kaynak eserlerden biridir. Dünya ve ahirette mutlu olmanın yollarını ortaya koyan Müslümanlık bilgilerini içerir. Dört bâb ve her bâbda onar fasıldan oluşur. Bilgileri verilen eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi “On beş beyitten az olmayan, bütün beyitlerin ikinci dizeleri en baştaki beyit ile uyaklı olan ve çoğu kez büyükleri övmek için yazılan divan edebiyatı şiir türü” ne verilen addır?

Soru 18:

I. /p/ II. /t/ III. /k/ IV. /z/ Yukarıdakilerden hangileri, EAT’nin karakteristik değişimi olan kelime başında ve iki ünlü arasında ötümlüleşme eğilimi yaygın olan ünsüzlerdendir?

Soru 19:

EAT döneminde bildirme eki olan “turur”la birlikte hece tekleşmesiyle kısalmış ve ek haline gelmiş olan hangi şekli kullanılmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Dede Korkut Hikâyelerinin özellikleri arasında yer almaz?