Soru 2:
Eserinin hemen başında bu dört kişiden bahseder ve onları okuyucuyla tanıştırır (353 ve 358 beyitler arası). Kün Togdı (hükümdar) “gün doğdu,doğan güneş”, adaleti temsil eder. Ay Toldı (vezir) “ay doldu, dolunay”, baht, talih ve ikbali temsil eder. Ögdülmiş (vezirin oğlu) “övülmüş”, akıl ve anlayışı temsil eder. Odgurmış (vezirin kardeşi) “uyanık”, dünya işlerinin sonunu temsil eder. Eserin ilk yarısı bu karakterlerin ilk üçü arasındaki ilişkileri anlatır. ve çoğunlukla İran edebiyatından kaynaklanan geleneksel “hükümdarlara ayna” temalarını ele alır. Eserin ikinci yarısı ise, daha çok muhalif karakter olan Odgurmış üzerinde yoğunlaşır ve sufilik ya da İslâm mistisizmine ilişkin dinî temaları içerir. Bu bilgilere göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) Eserde dört soyut kavramı kişileştirilmiş ve bu kişilere de temsil ettiklerikavramlara göre adlandırılmıştır.
Soru 14:
K. Grønbech'in 1936'da yazdığı Der türkische Sprachbau adlı çalışmaya göre Türk Dilinin tarihsel dönemlendirilmesi ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) Orta Türkçe: Turfan, Abakan, Altay
Soru 15:
“İrinçig kışıg sürdi yazkı esin yaruk yaz yana kurdı devlet yasın” dizelerinin Türkiye Türkçesine çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) İlkbahar rüzgarı kötü kışı sürdü, uzaklaştırdı; parlak ilkbahar yine mutlulukyayını kurdu.
Soru 18:
“ Yaşık yandı bolgay yana ornı?a balık kudrukındın kozı burnı?a“dizelerinin Türkiye Türkçesine çevirisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
D) Güneş yine yerine dönmüş olacak, balık burcundan koç burcuna dönmüş olacak.