“Sen ne kadar az bilirsen, o kadar iyi uyursun” (M. Gorki) Verilen cümlenin yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
Aşağıdakilerden hangisi Şartlı birleşik cümledir?
Aşağıdaki cümlelerden hangisi eksiltili cümle yapısına örnektir?
Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnesi ortak olan bir sıralı cümledir ?
"Bir cümlede birden fazla özne bulunabilir. O zaman bu özneler ya bağlaçlarla ya da virgülle birbirine bağlanır." Aşağıdaki dizelerin hangisinde yukarıdaki kurala örnek vardır?
Sıralı cümleler göz önüne alınırsa, aşağıdaki metinde kaç yüklem vardır? "Besteciliği Saygun, armoniyi Taviloğlu, yeni teknikleri Baran ile çalışmıştı. Hocalarının hepsi değerli, konularında uzman kişilerdi. Bu hocalarla çalışmış olmak onun mesleki başarılarına büyük katkı sağladı."
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ortak yüklem bulunmaktadır?
Bir köşeye mahzun çekilene, Yemekten içmekten kesilene, Sensiz uykuyu haram bilene Ayrılık ölümün diğer ismidir. Bu dizelerdeki cümlenin öznesi, aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi yüklemin özelliklerinden değildir?
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır?
"Kargalar topladı hep güvercinlere döktüğümüz taneleri" Aşağıdakilerden hangisinde cümlenin yükleminin türü bakımından benzerlik vardır?
Aşağıdakilerden hangisi yer tamlayıcısının özelliklerinden değildir?
Aşağıdakilerden hangisi ortak nesneli bağımlı sıralı cümledir?
Dağ ne kadar yüce olsa, yol üstünden aşar. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapı bakımından yukarıdaki cümleye benzemektedir?
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ortak yer tamlayıcısı kullanılmıştır ?
“Bu şekil size birdenbire garip görünür ama alışırsınız.” cümlesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
"Yıllardır görmediği babası şimdi karşısında duruyordu." Aşağıdakilerden hangisi yapıca bu cümleyle özdeştir?
Zâhid de olsa âkıl-i kâmil de olsa bir Bir gün o kâinâta giren mutlaka içer. (Yahya Kemal Beyatlı) Yukarıda verilen cümlenin öznesi aşağıdakilerden hangisidir?
I. Temel cümledeki yargıyı güçlendirir. II. Temel cümledeki yargıyı tamamlar. III. Temel cümledeki yargıdan kısadır. IV. Temel cümledeki yargıyı açıklar. Yukarıdaki özelliklerden hangisi birleşik yapıdaki bir cümlenin yan cümlesine aittir?
Hareketin, oluş ve kılışın “nereye, neye, kime” yöneldiğini; “nerede, nede, kimde” geçtiğini ve “nereden, neden, kimden” ayrıldığını gösteren cümle ögesi aşağıdakilerden hangisidir ?