logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Orhon Türkçesi

Soru 1:

Orhun Türkçesinde, sözcük içinde ve sonunda, aşağıdaki seslerden hangisi arasında nöbetleşme olur?

Soru 2:

I. -sık eki gelecek zaman sıfat-fiili ekidir. II. +(ı)? eki 2. tekil kişi iyelik ekidir. III. +(ı)n eki ilgi durumu ekidir. türük [bodun ti]rip il tutsıkıgı?ın bunta urtum cümlesindeki “tutsıkıgı?ın” sözcüğü ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Ben özüm tabgaç iline kılıntım Ben kendim Çin memleketinde .... . Cümlesinde boşluğu aşağıdakilerden hangisi uygun şekilde tamamlar.

Soru 4:

“Yeti yüz kişig uduzugma ulugı şad erti aygıl tidi.” ifadesinde sıfat-fiil eki almış sözcük hangisidir?

Soru 5:

Bilge Kağan Yazıtının doğu yüzünde geçen "taşra tonsuz yabız" sözcüklerindeki ekler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

I. kıtan II. tatabı III. köl tigin IV. tabgaç V. kadırkan yış VI. törüg Yukarıdaki ifadelerden hangileri Bilge Kağan Yazıtı’nda geçen özel adlardandır?

Soru 7:

Aşağıdaki yıllardan hangisinde ipek ticareti konusunda bilinen ilk Türk heyeti, İstanbul’a ulaşmıştı r?

Soru 8:

ini “erkek kardeş” +si ifadesinde, aşağıdaki eklerden hangisi kullanılmıştır?

Soru 9:

Yönelme durumu çoğunlukla hangi ek ile yapılır?

Soru 10:

-(X)gmA -tAçI -(X)r / -Ar -mAz -DUk geniş zaman sıfat-fiil eki “yapar, eder” anlamı katar sıfat-fiil eki, ulandığı eyleme “yapan, eden” anlamı verir sıfat-fiil eki, geçmiş zaman eylem sıfatı yapar. Ayrıca ulandığı sözcük, cümle içerisinde eylem adı olarak görev görür gelecek zaman sıfat-fiil eki, eylem sıfatı yapar ve eylemi yapanı gösterir sıfat-fiil eki, geniş zaman sıfat-fiili ekinin olumsuzudur Yukarıda bazı ekler ve açıklamaları verilmiştir. Buna göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Türklerin I. Türk Kağanlığı ile siyasi bir güç olarak ortaya çıkışları kaçıncı yüzyılda gerçekleşir?

Soru 12:

Orhun (Köktürk, Türk-runik) alfabesi, Türkçenin yazımı için Türkler tarafından kullanılmış, bugüne kadar bilinen, ilk alfabedir. Bugün özellikle Batıdaki türkologlarca bu alfabeye “Türk-runik alfabesi” veya “runik” denmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sıfat fiillerin özelliklerinden değildir?

Soru 14:

"ölteçi bodunug tirgürü" ifadesiyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Türk dilinde fiil zaman ve kip çekimleri kişi eklerinin geliş şekillerine göre kaç kategoride toplanır?

Soru 16:

Hangi sıfat-fiil eki, eylem adları yapar?

Soru 17:

“Ol sabıg eşidip tün udısıkım kelmedi küntüz olursıkım kelmedi.” ifadesinin Türkiye Türkçesindeki tam ve doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. “Sab” söz demektedir. II. Cümlenin eylemi şimdiki zaman 2. teklik kişi çekimindedir. III.”Sabımın” sözcüğündeki +(ı)n belirtme durumu ekidir. “sabımın tüketi eşidgil” ifadesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdaki sayıların hangisi Kök Türkçede üç yegirmişeklinde ifade edilir?

Soru 20:

Bilgesi çabışı ben ök ertim Danışmanı ve ................. bizzat ben idim. Cümlesindeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi uygun şekilde gelir?