logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Osmanlı Türkçesine Giriş 1

Soru 1:

Aşağıdaki kelimeleri seslendirdiğinizde duyduğunuz seslere göre, hangi kelimede uzun a'dan önceki damak sesi için çeviriyazı alfabesindeki kalın k harfi kullanılmamalıdır?

Soru 2:

"Araça'da a ünlüsü kalın ünsüz harflerinin hece sonunda yer alması durumunda hece ünlüsünü gösteren üstün (fetha), á gibi okunur." Aşağıdakilerden hangisi bu kurala örnektir?

Soru 3:

Seçeneklerdekilerden hangisi Arapçadaki uzun a sesinin söyleyişte halklılaşma nedeniyle kural dışı bir şekilde kısalmasına örnek oluşturmaz?

Soru 4:

"Hemze ünsüzü, konuşma dilinde, bugün olduğu gibi, Osmanlı Türkçesi döneminde de bulunduğu yere göre türlü değişikliklere uğratılmıştır: Çift ünsüzle biten tek heceli kelimede düşürülmüştür:" Aşağıdaki sözcüklerden hangisi buna uyan bir örnek olabilir?

Soru 5:

Seçeneklerdekilerden hangisi dudakların yuvarlak bulunduğu durumda çıkan ünlülerden biridir?

Soru 6:

Harfleri ses yolunda oluştukları yere ve niteliklerine göre söylemek” anlamındaki kelime aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

Hangisi "ha" harfinin ortadaki gösterim şeklidir?

Soru 8:

Aşağıdaki kelimelerin hangisinde ince l vardır?

Soru 9:

" , i sesi" Arapça kelimelerde başta nasıl yazılır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi ideal alfabenin özelliğidir?

Soru 11:

Hangisi "şın" harfinin sondaki halidir?

Soru 12:

"Osmanlı alfabesinin ünsüz harfleri, içinde bulundukları hecenin ünlüsünü kalın-ince okutmaları yönüyle iki öbekte toplanmıştır: a. kalın ünsüz harfleri b. ince ünsüz harfleri" Buna göre aşağıdaki seçeneklerde verilen eşleşmelerden hangisi yanlış kabul edilmelidir?

Soru 13:

Osmanlı Türkçesi döneminde alıntı kelimelerin yazılışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?