logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

I. Bir ögenin eski ve yeni biçimlerini, bir başka ifade ile gelişimini gösterir. II. Bir dilin sesbirim olan seslerini gösterir. III. Tarihi kaynaklarda belgelenmemiş ama öyle olması gerektiği varsayılan biçimi gösterir. IV. Eş zamanlı kullanımları olan dil ögelerini gösterir. Hangisinde eğik çizgilerin kullanımını doğru olarak açıklanmıştır?

Soru 2:

I. Vurgu. II. Ezgi. III. Durak. IV. Ulama. V. Ton Yukarıdakilerden hangileri, parçalarüstü sesbirimler dahilinde ele alınmaktadır?

Soru 3:

Aşağıda göstergelerle ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Alıntı sözcüklerdeki uzun ünlüler Türkçede nasıl işlem görmektedir?

Soru 5:

Günümüz Türkçesindeki /h/ sesi, Eski Türkçedeki hangi sesten evrilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisinde vurgu yanlış yerde gösterilmektedir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir ön damak sesidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi eş zamanlı kullanımları olan dil ögelerini, yani dilde aynı anda var olan biçimleri göstermek için kullanılan işarettir?

Soru 9:

"Aslı uzun ünlülü olan bazı Farsça ve Arapça kökenli sözcükler Türkçede kısalmıştır; fakat bir ek almaları durumunda birincil biçimlerine uygun olarak uzun söylenmektedir." Aşağıdakilerden hangisi buna örnek değildir ?

Soru 10:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi ön damak ünlülerini barındıran bir ek alabilir?

Soru 11:

I. Sözcükte ögelerden biri vurgulanır, diğerleri vurgu almaz. II. Sözcükte bir hecenin diğerlerine göre daha belirgin söylenmesidir. III. Sözcük gruplarında ve cümlede bir ögenin öne çıkarılmasıdır. IV. Metinde bir cümlenin diğerlerine oranla öne çıkarılması anlamındadır. Vurgu ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi açık hece içermektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi art damak ünsüzlerinden biri değildir?

Soru 14:

I. Ton. II. Vurgu. III. Ezgi. IV. Süre. V. Durak. Bir hecede titreşim sayısının yüksekliği veya düşüklüğü, bir hecenin tiz ya da pes söylenmesi, yukarıdaki terimlerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 15:

"Ün" sözcüğü ne anlama gelmektedir?

Soru 16:

Türkçedeki uyum kuralına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

Eklerin bilimsel çalışmalarda gösterilmesinde kullanılan semboller düşünüldüğünde -DX şeklindeki gösterimin temsil ettiği ses grubu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi art damak ünlülerini barındıran bir ek almaz ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, bir hecede titreşim sayısının yüksekliği veya düşüklüğü, bir hecenin tiz ya da pes söylenmesi olarak tanımlanan terimdir?

Soru 20:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde önlük-artlık uyumunun olmaması tarihi süreçte geçirdiği değişimlerden kaynaklanmaktadır?