Soru 7:
I. Okuyor. II. Gelmiyor. III. Başlıyor. IV. Saklıyor. Yukarıdakilerden hangileri, eylem kök ve gövdelerinde geniş ünlü-dar ünlü nöbetleşmesine örnek olarak verilebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) II, III, IV
Soru 8:
I. Yuvarlaklaşma. II. Öndamaksıllaşma. III. Artdamaksıllaşma. IV. Tekleşme. V. İkizleşme. Yukarıdakilerden hangileri, ünlülerde tamamlanmış ses olaylarındandır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
A) I, II, III
Soru 16:
I. Dil içindeki farklı biçimlerin yaygınlaşmasında televizyon başta olmak üzere medyanın önemli bir yeri vardır. II. Eğitim kurumları, basın yayın gibi yaygınlaştırılmaya çalışılan standart yazı dili yanında bölgeler üstü geçerliliği olan, yazı diline oldukça yakın bir konuşma dilinin yaygınlaşmasında en etkili araç televizyondur. III. TRT'de, uzun yıllar özel diksiyon eğitimi almış spikerlerin görev yaptığı ve başka varyantlara izin verilmeyen yayınlar yapılmıştır. IV. 1990’lı yıllarda özel televizyon kanallarının kurulmasını takiben, standart dille ağızlar ve diğer varyantlar arasında çok daha yoğun bir etkileşim ortaya çıkmıştır. V. İç göç dışına çıkan insanlar, okullardan ve televizyondan tanıdıkları İstanbul ağzına yaklaşan biçimleri tercih etme eğilimindedir. Televizyonun dile olan etkisi ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
E) I, II, III, IV, V