Soru 2:
I. “^” işareti, birden fazla işlevi olması nedeniyle düzenli gösterilebilir. II. Söz sonunda bulunan ince /l/ ünsüzünden sonra bir ünlü bulunmadığı için “^” işareti kullanılmaz. III. İşaret olmadığı zaman eşyazılışlı olan sözcüklerde anlam karışmasının önüne geçmek için uzun ünlü düzeltme işaretiyle gösterilmelidir. IV. Ön damak sesleri olan /g /, / k /, art damak ünlüleriyle hece oluşturduğunda düzeltme işareti kullanılmamalıdır. Yukarıdakilerden hangilerinde, “^” işareti ile ilgili verilen bilgiler doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
B) II, III
Soru 7:
I. vaka. II. dava. III. mana. IV. memur. V. şiir. Yukarıdakilerden hangileri, ayın ve hemzenin söz içinde hece sonunda ise düşmesi ve kendinden önceki ünlüyü uzatmasına örnek olarak verilebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
B) II, III, IV
Soru 14:
I. Dış dudak, yan damak, küçük dil II. İç dudak, diş yuvası, yutak III. Dil kökü, dil üstü arkası, dil üstü sağı IV. Ön damak, tam damak, art damak V. Yutak, gırtlak, diyafram Hangisinde ses üretiminde kullanılan eklemleme yerleri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
B) II
Soru 15:
I. Türkçede anlam ayırıcı en az 21 ünsüz vardır. II. Ağızlar dahil edilirse ünsüzlerin sayısı artmaz. III. Her ünsüz, anlam ayırıcı sesbirim olarak, en azından bir özelliğiyle diğerlerinden ayrılır. IV. Ünsüzler, akciğerlerden gelen havanın çıkışı sırasında çeşitli engellerle karşılaşılması sonucu oluşur. Ünsüz seslerle ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
C) I, III, IV