logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

Türkçede eklenme sonucu ortaya çıkan "su-y-um, altı-ş-ar, arka-sı, masa-nın, alça-cık" örnekleri aşağıdaki ses olaylarından hangisiyle açıklanır?

Soru 2:

I. “^” işareti, birden fazla işlevi olması nedeniyle düzenli gösterilebilir. II. Söz sonunda bulunan ince /l/ ünsüzünden sonra bir ünlü bulunmadığı için “^” işareti kullanılmaz. III. İşaret olmadığı zaman eşyazılışlı olan sözcüklerde anlam karışmasının önüne geçmek için uzun ünlü düzeltme işaretiyle gösterilmelidir. IV. Ön damak sesleri olan /g /, / k /, art damak ünlüleriyle hece oluşturduğunda düzeltme işareti kullanılmamalıdır. Yukarıdakilerden hangilerinde, “^” işareti ile ilgili verilen bilgiler doğrudur?

Soru 3:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde ünlü uzunluğu yanlış gösterilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdaki hangisinde dilin farklı biçimlerinin kullanılmasına medyanın yeri ile ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 5:

Türkçe kökenli olan artdamaksıl /l/si söylenmesi gereken bir sözcük öndamak /l/si ile söylenmekte olan bir sözcük Aşağıdakilerin hangisinde gösterilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdaki örneklerden hangisi standart yazıma uygundur?

Soru 7:

I. vaka. II. dava. III. mana. IV. memur. V. şiir. Yukarıdakilerden hangileri, ayın ve hemzenin söz içinde hece sonunda ise düşmesi ve kendinden önceki ünlüyü uzatmasına örnek olarak verilebilir?

Soru 8:

Türkçe ünsüz uyumuna göre ötümsüz ünsüzden sonra ötümsüz ünsüz gelirken bu kural konuşma dilinde bozulmakta, yan yana gelen iki ötümsüz ünsüzden ikincisi ötümlüleşmekte birinci ünsüz ise patlamalı olmaktan çıkıp sızıcılaşmaktadır. Aşağıdaki kelimelerden hangisi bu duruma örnektir?

Soru 9:

Yukarıdaki resimde 'ağaç' kavramı ile ağaç sözcüğü arasındaki ilişki nasıl tanımlanır?

Soru 10:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde konuşma diline özgü ses düşmesi izlenir?

Soru 11:

Bazı kelimelerin vurgu noktaları konusunda İstanbul Ağzı ile diğer ağızlar arasında farklılıklar mevcuttur. Aşağıda verilen kelimelerden hangisinin vurgu noktası, diğer ağızlardaki söylenişine uygun olarak verilmemiştir ? (Vurgu noktaları büyük harflerle yazılmıştır.)

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinde ünlü türemesi vardır?

Soru 13:

Meriç'i - /merici/ Irak'a - /ırağa/ Sinop'a - /sinopa/ Murat'ın - /muradın/ Yukarıdaki standart yazım ve standart söyleyiş eşleştirmelerinden hangisi/hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

I. Dış dudak, yan damak, küçük dil        II. İç dudak, diş yuvası, yutak III. Dil kökü, dil üstü arkası, dil üstü sağı IV. Ön damak, tam damak, art damak V. Yutak, gırtlak, diyafram Hangisinde ses üretiminde kullanılan eklemleme yerleri doğru olarak verilmiştir?

Soru 15:

I. Türkçede anlam ayırıcı en az 21 ünsüz vardır. II. Ağızlar dahil edilirse ünsüzlerin sayısı artmaz. III. Her ünsüz, anlam ayırıcı sesbirim olarak, en azından bir özelliğiyle diğerlerinden ayrılır. IV. Ünsüzler, akciğerlerden gelen havanın çıkışı sırasında çeşitli engellerle karşılaşılması sonucu oluşur. Ünsüz seslerle ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Gösterge-gösterilen ilişkisi bakımından aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinin vurgusu anlamına göre yanlış olarak gösterilmiştir?

Soru 18:

his- hissi örneği aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 19:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde /a/ sesinin uzun-kısa olması anlam ayırıcı olmaktadır?

Soru 20:

Seçeneklerde verilen kelimelerden hangisi ötümsüz sızıcı ünsüzünün, ötümlü sızıcı  ünsüzüne dönüşmesine bir örnek olabilir?