logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

"Günümüz Türkiye Türkçesinde ses bilgisini de ilgilendiren pek çok eğilim veya çeşitlenme gözlenmektedir. Bunların bir kısmı yazıya da yansıyabilmekte, bir kısmı ise sözlü kalmaktadır. Türkçe ünsüz uyumuna göre ötümsüz ünsüzden sonra ötümsüz ünsüz gelirken bu kural konuşma dilinde bozulmakta, yan yana gelen iki ötümsüz ünsüzden ikincisi ötümlüleşmekte birinci ünsüz ise patlamalı olmaktan çıkıp sızıcılaşmaktadır." Yukarıdaki açıklamaya verilebilecek en uygun örnek seçeneklerdeki cümlelerden hangisinde vardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi nöbetleşme gerçekleşen alıntı kelimelerden biridir?

Soru 3:

“İçine peynir, kıyma vb. konarak hazırlanan bir tür tuzlu çörek” anlamındaki sözcüğün standart dildeki yazım biçimi hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hem geniş ünlü daralması hem de /r/ düşmesi vardır?

Soru 5:

Ünlüler titreşimli (ötümlü) seslerdir; ünsüzlerin ise bir bölümü titreşimli bir bölümü titreşimsizdir. Bu durumda ünlü komşuluğundaki titreşimsiz bir ünsüzü söylemek, titreşimli bir ünsüzü söylemekten daha zordur. Bundan ötürü ekeg gibi bir yapı kolayca eğe yapısına değişebilir. Yukarıda, dildeki ses değişmelerinin nedenlerinden bir açıklanmıştır. Bu durum, dildeki eğilimlere ilişkin aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 6:

Örneğin, "kar-deş-lik", "arka-da-ki-ler", "ekşi-m-tırak"sözcüklerinde görülen ses uyumlarını en doğru biçimde açıklayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde 'ünlü türemesi' görülmemektedir ?

Soru 8:

Aşağıdaki kelimelerin hangisinde TDK' na göre hemze kesme işareti ile gösterilebilir?

Soru 9:

Standart dille ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

Aşağıdakilerin hangisi konuşma dilinin sürekli değişim içinde olmasının etkenlerinden biri değildir ?

Soru 11:

Aşağıdaki türlerin hangisi standart dışı kullanıma açıktır?

Soru 12:

Ses biliminin (fonetik), seslerin süre, titreşim, sıklık, yükseklik gibi ölçülebilen fiziksel değerleri ile ilgilenen alanı hangisidir?

Soru 13:

Standart dilde “kırk” biçiminde sesletilen sözcüğün ağızlarda “gırk” biçiminde sesletilmesi hangi ses olayı ile açıklanabilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi fonetiğin konularından biri değildir?

Soru 15:

I. Başka dillerle ilişki sonucu Türkçenin ses bilgisinde uzun ünlü ve kısa ünlüler karışmaktadır. II. Ünlü uzunluğunun yanlış kullanılması anlamı etkilemektedir. III. "adet" sözcüğünün ünlü uzunluğuna göre anlamı değişmektedir. IV. Alıntı sözcüklerde söyleyişte ünlü uzunluğu yanlış kullanılmaktadır. Yukarıdakilerden hangilerinde, Türkçede ünlü uzunluğu ile ilgili verilen bilgiler doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin anlamı vurgusuna göre yanlış verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi söylenişi yazıdan farklılaştığı ha^lde söylenişin değil yazımın esas alındığı sözcüklerden biri değildir ?

Soru 18:

I. cilt-cildi. II. grup-grubu. III. sokak-sokağı. IV. ekip-ekibi. V. hırka-hırkayı Yukarıdakilerden hangileri, ötümlülük-ötümsüzlük nöbetleşmesine örnek olarak verilebilir?

Soru 19:

Hangi yıllar arasında TDK tarafından yayımlanmış olan yazım kılavuzlarında düzeltme işareti kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi standart dışı bir biçimdir?