logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin hecelerine ayrılmasında bir hata bulunmaktadır?

Soru 2:

I. Türkçede bir hecede sadece bir ünlü bulunabilir. II. Birleşik sözcükler dışında, iki ünlü iki ayrı hecede yan yana gelmez. III. Türkçe kökenli sözcüklerde uzunluk, /ğ/ sesinin bulunduğu durumlar başta olmak üzere ikincil olarak gerçekleşir. IV. Söz başında mutlaka akıcı ünsüzler bulunur. Türkçenin ses özellikleri ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 3:

Türkçede, /v/ .......... ile gösterilen .......... "kavak" ve "kavuk" sözcüklerinde, /kavak/ ve /kawuk/ biçiminde farklı söylendiği halde, her iki biçim de aynı soyut birimin değişkeleridir, anlam ayırıcı işlevleri yoktur ve bunlara .......... denir.

Soru 4:

I. Sözcüklerin birinci hecelerinde sabit olan bir vurgu vardır. II. Türkçe sözcüklerin son heceleri vurgu almaz. III. Türkçe sözcüklere gelen yapım ekleri vurgulanarak söylenir. IV. Eylem türü sözcüklerde vurgu yapılmaz. V. Çekim eki, yapım ekinden sonra geliyorsa sözcük vurgulanır. Yukarıdakilerden hangileri, Türkçe sözcüklerde sözü edilen vurgu türlerinden biridir?

Soru 5:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin anlamı vurgusuna göre yanlış verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçedir?

Soru 7:

Dilin işlev açısından en önemli yönü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde düzlük-yuvarlaklık uyumu vardır?

Soru 9:

Türkçede söz başında bulunmayan ünsüzler, aşağıdakilerin hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Örnek 1: tak – pak Örnek 2: it – ip Örnek 3: etik – epik Verilen örnekler aşağıdakilerden hangisinin Türkçede sesbirim olduğunu kanıtlar?

Soru 11:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde vurgunun yeri yanlış gösterilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ses aygıtının daha ön kısmında yer alır?

Soru 13:

Aşağıda, seslerin ve eklerin yazımında yaygın olarak kullanılan sembollere örnekler verilmiştir. Hangi örnekte söz konusu sembollerden biri yanlış kullanılmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi bir konuşma zincirinde ezgiyi oluşturan ögelerden değildir?

Soru 15:

Düzlük-yuvarlaklık uyumuna göre ilk hecesinde o,u ünlüleri olan bir sözcüğün daha sonraki hecelerinde aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?

Soru 16:

Yukarıdaki şekil nasıl bir ünlünün çıkışını gösterir?

Soru 17:

Aşağıdaki gösterimlerden hangisinde diğerlerinden farklı bir ses üretilmektedir?

Soru 18:

“Vurgusu söz sonunda olmayan sözcükler vurgulanabi- len bir ek aldıklarında vurgu ......... ” Yukarıdaki cümle aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa anlamı doğru olur?

Soru 19:

I. Uzunluk. II. Vurgu. III. Durak. IV. Ton. V. Ezgi. Sözcükte bir hecenin diğerlerine göre daha belirgin söylenmesi, yukarıdakilerden hangisiyle ifade edilmektedir?

Soru 20:

I. /a/ sesi, ön, düz, açık, uzun. II. /a/ sesi, art, düz, açık, kısa. III. /e/ sesi ön, düz, açık, kısa IV. /ı/ sesi art, kapalı, düz, kısa. V. /i/ sesi art , düz, dar, uzun. Türkçede ünlü seslerle ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?