logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

I. kalem-kalemlik. II. çocuk-çocuğu. III. burun-burnu. IV. ben-bana. V. ev-evli. Yukarıdakilerden hangileri, çekimle ilgili ses değişmelerindendir?

Soru 2:

Yazı dilinde yazımdan kaynaklanan tek biçimliliğe karşın, konuşma dili sürekli bir değişim içindedir. Aşağıdakilerden hangisi bu değişimin sebeplerinden biri değildir?

Soru 3:

Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun ne zaman belirlenmiştir?

Soru 4:

I. Önlük-artlık. II. Düzlük-yuvarlaklık. III. Uzunluk-kısalık. IV. Darlık-genişlik. Yukarıdakilerden hangileri, ünlüleri birbirinden ayıran temel niteliklerdendir?

Soru 5:

arayayım - /ariyım/ olacak - /olucak/ değil - /diil/ Yukarıdaki yazı ve konuşma dili eşleştirmelerinden hangisi/hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ünlü uzunluğuyla ayrılan sözcük çiftidir?

Soru 7:

geniz > genzim             omuz > omzu karın > karnın               gönül > gönlü uğur > uğru                   kayın > kaynın Yukarıdaki sözcüklerde hangi ses olayı görülür?

Soru 8:

"çürüyecek ~ çüriyecek" örneği aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

Soru 10:

Ünlüyle biten bir sözcüğe, ünlüyle başlayan ek gelmesi durumunda, Türkçedeki ikiz ünlüden kaçınma eğilimi nedeniyle araya hangi ses girer?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi söz sonunda "tek ünsüz~ikiz ünsüz nöbetleşmesi" görülen sözcüklerden biri değildir ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi süreksiz ünsüzlerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde ünlü uzunluğunun yanlış kullanılması anlamı etkilememektedir?

Soru 14:

I. Dil içi eğilimler. II. Yazı dili ile konuşma dili arasındaki farklar. III. Başka dillerle ilişkiler. IV. Dildeki modalar. V. Sosyal gruplar. Yukarıdakilerden hangileri, bir dilin seslerinin değişme nedenlerindendir?

Soru 15:

/a/, /e/, /o/, /ö / ünlülerinin çeşitli nedenlerle sırasıyla /ı/, /i/, /u/, /ü/ ünlülerine dönüşmeleri hangi ses olayı adı ile ifade edilmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı bir ses olayı görülür?

Soru 17:

Standart dildeki yaprak sözcüğünün ağızlarda yarpak biçiminde kullanılması hangi ses olayı ile açıklanmaktadır?

Soru 18:

I. Meriç. II. Irak. III. Murat. IV. Sinop. V. Kitap. "Sonunda / p/, /ç/, /t/, /k/ ünsüzlerinden biri bulunan özel adlara ünlüyle başlayan çekim eki getirildiğinde, yazımda ötümlüleşme olmaz". Yukarıdakilerden hangileri, bu kurala örnek olarak gösterilebilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi uzun ünlü biçimlerdendir?

Soru 20:

I. Türkçenin Latin kökenli harflerle yazılması II. Diğer dillerle karşılaştırıldığında oldukça yeni olması III. Bir sese bir harf denkliğine kısmen uyulması IV. Türkçenin çok eski bir dil olması Yukarıdakilerden hangi/ hangileri Türkçenin yazılı ve sözlü biçimlerin aynı olduğu yanılgısının nedenlerindendir?