logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkçe Ses Bilgisi

Soru 1:

Aşağıda verilen, ses grubunu temsilen kullanılan işaretler ve açılımları eşleşmesinden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Nazal geniz ünsüzü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Geçirdiği bir yaralanma sonucu dudağına dikiş atılan bir konuşucunun hangi ünlüyü söylemekte daha fazla güçlük çekmesi beklenir?

Soru 4:

I. /g/. II. /k/. III. /l/. IV. /y/. Yukarıdaki ünsüzlerden hangilerinin art ve ön damak biçimleri vardır?

Soru 5:

Türkçede ünsüzlerin yan yana gelmesine ilişkin sınırlama dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangisi Türkçenin ses yapısına aykırı olur?

Soru 6:

Azerbaycan’lı yazar Anar, Türkiyeli Türkler’in “Hoşuma gitti.” biçimindeki kullanımlarını eleştiriyor; “Niye ‘gitti’ diyorsunuz? Güzel bir şeyse gelsin, niye gidiyor” diye soruyormuş. Çünkü Azeri Türkçesi’nde “Hoşuma geldi” denmekteymiş. Bu durum dilde hangi özelliğin bulunduğunu yansıtmaktadır?

Soru 7:

Düzlük-yuvarlaklık uyumu hakkında şu ifadelerden hangilerini söylemek doğru olur: 1. Sözcüğün ilk hecesinde düz bir ünlü varsa sonraki hecelerde sadece düz ünlü olur. 2. Sözcüğün ilk hecesinde yuvarlak ünlü varsa sonraki hecelerde mutlaka dar-yuvarlak ünlü olur. 3. Düzlük-yuvarlaklık, standart Türkçede her zaman ortaya çıkmayan, aslında sınırlı bir uyumdur. 4. Düzlük-yuvarlaklık uyumu Türkçenin Kırgızca, Türkmence gibi bazı kollarında çok daha gelişmiştir.

Soru 8:

Aralarında gösteren-gösterilen ilişkisi bulunan her nesne ya da durum bir göstergedir. Aşağıdakilerden hangisi insanların üzerinde anlaşmaya vardığı bir göstergedir?

Soru 9:

Parçalarüstü ögelerin iletişime farklı katkıları vardır. Aynı sözcüğü farklı biçimlerde söylemek suretiyle de anlam farkları elde edilebilmektedir. Aşağıdakilerden hangisinde kelimeye vurgu yolu ile emir anlamı katılmıştır?

Soru 10:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde vurgunun yeri yanlış gösterilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde “a” harfi anlam ayırıcıdır?

Soru 12:

I. Oluşum yerlerine göre ünsüzler. II. Çift dudak ünsüzleri. III. Diş-dudak ünsüzleri. IV. Dil ucu-diş ünsüzleri. V. Diş eti-damak ünsüzleri. Yukarıdakilerden hangileri, ünsüzlerin sınıflandırılmasında kullanılan özelliklerdendir?

Soru 13:

Aşağıdaki örneklerde yer alan çekim eklerin tamamının gösterimi hangisidir? kaydı, giydi, kurdu, büyüdü, içti, kıstı, tuttu, öptü

Soru 14:

I. /g/ II. /k/. III. /r/. IV. /n/. V. /t/ Yukarıdakilerden hangileri ön damak ünsüzleridir?

Soru 15:

I. Adlar, sıfatlar, zamirler ve çok heceli, birleşik olmayan eylem gövdelerinde vurgu son hece üzerindedir. II. Abartma sıfatları ile zarfarın vurgusu ilk hecededir. III. Dört heceli Türkçe yer adlarında vurgu ikinci hece üzerindedir. yukarıda vurgunun yeriyle ilgili verilen bilgileren hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerinin hangisi eşsesli bir sözcüktür?

Soru 17:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi ön damak ünlülerini barındıran bir ek alabilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerin hangisinde ötümlülük-ötümsüzlük uyumu kuralına uymayan bir yazım vardır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisinde e ünlüsünün özellikleri tam olarak verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdaki alıntı sözcüklerden hangisi doğru yazılmıştır?