logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Türk Edebiyatları 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bugün Altay olarak bildiğimiz Türk boylarından biridir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangileri Çağdaş Kırgız Edebiyatının bölümlerindendir? Kırgız Sözlü Edebiyatı XX. Yüzyılda Kırgız Yazılı Edebiyatı Sovyetler Birliğinin İlk Yıllarında Kırgız Edebiyatı II. Dünya Savaşı ve Sonrasında Kırgız Edebiyatı. XX. yüzyıl  yazılı Kırgız Edebiyatı.

Soru 3:

“Oldukça üretken bir yazardır. Fosul-i Erbeğa (Dört Mevsim), Medh-i Kazan (Kazan’ın Methi), Şemğ Ez-Ziya (Mum Işığı) gibi eserleri, yenilikçi, çağdaş fikirleri ön plana çıkaran ve cahilliği, dar görüşlülüğü eleştiren eserlerdir. Eğitim, okumak, çalışmak gibi konular şiirlerinin ana temasını oluşturmaktadır.” Yukarıda sözü edilen Başkurt şair ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Seçeneklerden hangisinde Bulgaristan Türklerinin edebiyatının ayrıldığı üç büyük dönem doğru sırasıyla birlikte verilmiştir?

Soru 5:

Uygur hikâyeciliğinin ve tiyatrosunun gelişmesinde çok büyük rol oynamıştır. Sanat çevrelerinde Cahaletni? Capasi “Cehaletin Cefası” (1937) adlı üç perdelik oyunu ile tanınmaya başlar ve ardından Gunçem “Goncam”, Gülnisa “Gülnisa”, Uçraş?anda “Karşılaşınca” adlı sahne eserlerini ortaya koyar. 1954’te Toy adlı oyunu yazar. Meşhur eserlerinden biri de Gerip-Senem operasıdır. 1981’de Teyipcan Eliyov ve Eli Eziz ile birlikte Gerip-Senem filminin senaryosunu oluşturur. Yukarıda bazı özellikleri verilen Uygur edebiyatı yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük Kırgız yazar ünvanını alan aynı zamanda Türkiye’de en çok bilinen “Al yazmalım selvi boylum” hikâyesinin yazarıdır?

Soru 7:

Bulgaristan Türk edebiyatında en verimli ve en canlı olan edebî tür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Sovyetler Birliğinin ilk yıllarında Kırgız Edebiyatında genel itibariyle aşağıdaki konulardan hangisi işlenmemiştir?

Soru 9:

İkinci dünya savaşı sonrası ilk yıllardaki Özbek edebiyatında hikaye türünde eserler veren yazar kimdir?

Soru 10:

1920’li ve 1930’lu yıllarda Kırgız Edebiyatı, Sovyet rejimine uygun bir edebiyat meydana getirir. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemin önde gelen ediplerinden biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangileri Cengiz Aytamov'un eserlerindendir? Cemile Yüzyüze Selvi Boylum İlk Öğretmen Tandagı Irlar

Soru 12:

1920’den başlayarak devam eden dönem hangi dönemdir?

Soru 13:

Rus insanını anlatan şiirleri ile dikkati çeken Kırgız edebiyatının belli başlı isimlerinden olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Çağdaş Kazak edebiyatının ve dilinin kurucusu sayılan kimdir?

Soru 15:

Kumul Çiftçiler ayaklanması ve ve Timur Helpe isyanının anlatıldığı romanın girişinde Abdurrehim Ötkür bir şiire yer vermiştir. Bu şiirin ismi nedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Kırgız yazılı edebiyatındaki önemli isimlerden değildir?