logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Türk Edebiyatları 1

Soru 1:

Aşağıdaki hikayelerden hangisi Kırım edebiyatının İslam-Türk kültü dünyasıyla münasebetli olduğunun bir kanıtı sayılamaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Kırım’daki Rus Öğretmen Okulu’ndan mezun, Çarlığa karşı aktif siyasî mücadeleden yana olanlardan biridir?

Soru 3:

Kırım Tatar Kiril alfabesinde olup Kırım Tatar Latin alfabesinde olmayan harf aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kırım millî Türk hayatını hem de insanlığın gördüğü en dehşetli savaş ortamını eserlerinde zehir dili olmadan, insanlığını, objektif tavrını koruyarak anlatan yazar kimdir?

Soru 5:

Müslümanlara yönelik siyasette bir yumuşama olmasıyla birlikte Dini Hoşgörü Kararnamesi'nin çıkartılması hangi dönemde gerçekleşmiştir?

Soru 6:

İsmail Gaspırlı'nın "Neşriyat-ı İsmaiiye" olarak adlandırdığı Türkçe ilk yayınları hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 7:

"İsmail Bey, bu eserinde zengin bir tüccar çocuğu olan ve medresede iyi bir öğrenim gören Taşkentli Molla Abbas’ın gözüyle, daha doğrusu Müslüman bir Türkün gözüyle Avrupa ve özellikle Fransa’yı anlatır." Yukarıda konusu verilen eser aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

2011 yılında Türk Dünyası nüfusu kaçtı?

Soru 9:

Özbekistan’a sürülen Kırım Tatarları arasında şahsiyeti, şairliği ve edebiyat bilgisinin derinliğiyle genç edebiyatçılara örnek olan şahsiyet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Tatar tiyatrosunda bilinen ilk eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Muhammed Zahir Bigi tarafından kaleme alınmış olan “Ulûf Yaki Güzel Kız Hatice” isimli romanın karakterlerinden biridir?

Soru 12:

İsmail Gaspıralı'nın, Taşkentli Molla Abbas’ın ülkesinden ayrılıp Fransa’ya kadar gelmesini ve Avrupa’da özellikle Paris’teki gözlemlerini anlattığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Vefat etmiş kimse” anlamında olup, gayr-i Müslimler için saygı amacıyla kullanılan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Kazan’da tercümanlık, mütercimlik ve 1785- 1800 yıllarında “Kazan I. Er Balalar Gimnaziyası”nda Tatar dili öğretmenliği yapmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi İsmail Gaspıralı'nın, "Rusya Müslümanları" adlı eserinde değindiği konular arasında yer almaz?

Soru 16:

1906 yılında doğmuştur 1929 yılında Türkmen gazetesinde muhabir olmuştur Puşkin’in bazı şiirlerini Türkmen Türkçesine tercüme  etmiştir Yazdığı şiirler 1933 yılında Türkmenistan Devlet Yayın Evi tarafından  “Hücum” adıyla yayımlanmıştır Sovyet rejimi tarafından 1937 yılında Tutuklanmış 1941 yılında yok edilmiştir Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki hangi Türkmen şairine aittir?

Soru 17:

"İsmail Gaspıralı, dönemin şartları gereği birçok yazısında açıkça ismini kullanmaz, zaman zaman bazı takma adlardan yararlanır. Onun en çok kullandığı imzalarından biri Molla Abbas Fransevî’dir. Bu imzayla o, Taşkentli Molla Abbas adlı kahramanının Avrupa ve Afrikada’ki seyahatlerini, maceralarını konu alan, birbirinin devamı olan eserler yazar." Aşağıdakilerden hangisi bu seyahatnamesinin ilk kısmını oluşturan eserdir?

Soru 18:

İsmail Gaspıralı, Usul-i Cedit adı verilen modern eğitimi başlattığı okuma yazma kurslarını hangi yıl başlatmıştır?

Soru 19:

İsmail Gaspıralı'nın,  Bahçesaray Mektupları adlı eseri yazma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

20. YY da yazı faaliyetlerinin azalmasına doğrudan neden olmayan bir olgu aşağıda verilmiştir. Hangisi olduğunu düşünürsünüz?