logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Türk Edebiyatları 1

Soru 1:

Azerbaycan şivesinin "Tatar Ders Kitabı" adlı eser aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 2:

M. F. Ahundzade 1863’te İstanbul’a gelip Arap harflerini kendi yapısı içinde ıslaha dayanan projesinin adı nedir?

Soru 3:

Tatarlar hangi alfabeyi kullanmaktadır?

Soru 4:

"Azerbaycan edebiyatında önceleri Güney Azerbaycan’ın problemlerine ilgi göstermek şeklinde başlayan, daha sonra Azerbaycan’ın bütünlüğü gibi siyasî meseleleri de içine alan millî edebiyat anlayışı ....... ile ifade edilir." boşluk aşağıdakilerden hangisi ile doldurulur?

Soru 5:

18-20 Kasım 1991’te İstanbul’da gerçekleştirilen "Miletler Arası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu” hangi üniversitenin girişimiyle düzenlenmiştir?

Soru 6:

Kafkasya ve İran’da yaşayan Oğuz Türkleri (günümüzdeki adlandırma ile Azerbaycan Türkleri) hangi anlaşmayla ikiye ayrılmıştır?

Soru 7:

Cefer Cabbarlı (1889-1934) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Kazan, Tiflis, Bakû, Taşkent gibi şehirlerde yaşayan bazı aydınlar misyonerlerin etkisinde kalarak ve eğitimde kolaylık sağlayacağına inanarak Kiril alfabesini kullanmaya başladılar.1879’da “Kirgizkaya Hrestomatiya” adlı okuma kitabını Kiril alfabesiyle yazıp bastıran yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bakü'de yayınlanan Rusya Türklerinin ilk Türk gazetesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Türkoloji problemlerinin ele alındığı I. Türkoloji Kurultayı nerede toplanmıştır?

Soru 11:

1863 yılında İstanbul’a gelip Arap harflerini kendi yapısı içinde ıslaha dayanan projesini Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye’ye sunan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Rus misyonerlerinin siyaseti olan Türk boyları arasında ayrı ayrı “milli diller yaratmak” idealinde XX. yüzyıla gelinceye kadar belli ölçüde mesafe alınmış ve bir hayli tecrübe kazanılmıştır. Bu işteki en büyük engel, ortak İslam kültürü ve onu temsil eden Arap alfabesi ve bu alfabeyle bütün Türkistan’da ve Kuzey-Batı Türklüğü arasında oluşturulmuş dini, edebi ve ilmi medeniyet eserlerdir. Bu eserler hangi dilde yazılmıştır?

Soru 13:

1920’ye kadar süren edebiyatın en büyük temsilcilerinden kendi başına bir mektep olan kişi kimdir?

Soru 14:

Güneybatı Türklüğü'nü aşağıdaki boylardan hangisi oluşturmaktadır?

Soru 15:

"TÜRK ESİRLERİ Erkek, kadın, asker, çocuk, ihtiyar Esir diye binlerce Türk evladı".Yukarıdaki dizeler hangi şaire aittir?

Soru 16:

Azerbaycan halk şiirinde sekiz heceli koşmaya verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

1906’da Tiflis’te Ö. F. Numanzade ve Celil Memmedguluzade tarafından çıkartılan siyasî, sosyal, mizah dergisi Molla Nesreddin'in yazarlar veya şairlerinden biri değildir ?

Soru 18:

İsmail Gaspıralı'nın yazılarını yayımladığı gazetenin adı nedir?

Soru 19:

Anadolu Türkleri ile Kafkasya Türklerinin kaynaşmasında katkısı olan Rusya Müslümanları Kongreleri hangi yıllar arasında gerçekleşmiştir?

Soru 20:

Azerbaycan’da fikri^, edebi^ oluşumun, gelişmelerin içinde bulunan ve ona yön veren ilk aydınlardan birisi aşağıdakilerden hangisidir?