logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Türk Edebiyatları 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Latin harflerini kabul etmenin gerektiğini öne süren Türk aydınlardan biri değildir?

Soru 2:

XX. Yüzyıl başlarında Azerbaycan ve Azeri Edebiyatı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Mehemmedağa Şahtahtlı 1903 yılında yayımladığı Şark-i Rus gazetesinde aşağıdaki alfabelerden hangisinin tasarısını halka tanıtmaya başlamıştır?

Soru 4:

1863’te İstanbul’a gelip Arap harflerini kendi yapısı içinde ıslaha dayanan projesini Cemiyet-i İlmiye-i Osmaniye’ye sunan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

1938-40’ta Sovyet hükûmeti ikinci aşama olarak alfabelere ne yaptı?

Soru 6:

Hangisi günümüzdeki bağımsız Türk cumhuriyetlerinden biri değildir ?

Soru 7:

Günümüzde hangi Türk boyu da Latin alfabesine geçmistir?

Soru 8:

1812-1873 yılları arasında yaşamış, farsça ve Azeri türkçesiyle şiirler yazmış büyük şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

-Devrinin en meşhur şair ve dram yazarıdır -İlk dram eserleri"Ana" ve "Maral"dır -Türk-İslam dünyasının manevi değerleri ve kültüründen uzaklaşmamıştır -Romanda Türkçü edebiyatı benimsemiş, doğu-batı sentezi yapmaya çalışmıştır -Sürüldüğü Sibirya'da bir çalışma kampında ölmüştür Yukarıda bazı özellikleri verilen yazar hangisidir?

Soru 10:

Kazakça Okuma Kitabı’nı  Arap harfleriyle, biraz kısaltarak Maktubat adıyla tekrar yayımlayan aydın aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Güney Azerbaycan Edebiyatı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12:

1880'li yıllarda “tek ulusal kimlik”, “ortak edebî Türk dili” ve “ortak modern kültür” gibi idealleri ilk defa ortaya atan kimdir?

Soru 13:

Bütün Türk dünyasını modern Türk kimliği çatısı altında "ortak yazı dili, ortak edebiyat" temelinde buluşturmayı hedefleyen ünlü Türk düşünürü kimdir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Azerbaycan edebiyatında modernleşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni edebî türler arasında değildir?

Soru 15:

Sovyet dönemindeki Azeri edebiyatında; çocuk edebiyatının gelişmesinde önemli rol oynamış, ders kitapları yazmış, tercüme ile uğraşmış, Tevfik Fikret ve Reşat Nuri Güntekin’den de aktarmalar yapmış olan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

1917 Rus Devrimi’nden sonra Sovyetler Birliğinin Türk boylarının Latin alfabesine geçmesinin desteklemesinin sebebi hangisi olabilir?

Soru 17:

Irak Türkmenlerinin Edebiyatını günümüzde aşağıdakilerden hangisinin bir kolu olarak kabul etmek yerinde olur?

Soru 18:

"Yazar, gazeteci ve bestekârdır. Bu üç mesleği de olağanüstü bir başarıyla sürdürmüş olması, onun üstün yeteneğinin kanıtıdır." Sözü edilen sanatçı kimdir?

Soru 19:

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün girişimiyle 18-20 Kasım 1991’te yapılan “Miletler Arası Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu” hangi şehirde gerçekleştirilmiştir?

Soru 20:

Anne tarafından Dünbili aşiretinden olan Fauziliye nazireler yazdığı görülen edebiyatçı aşağıdakilerden hangisidir?