logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Türk Romanı

Soru 1:

Sanat yaşamına öykü yazmakla başlayan ve Maupassant tarzı öyküleriyle tanınan yazarımız aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aralarında yaş uçurumu olan ve Türkiye’nin gerçeklerine farklı pencerelerden bakan doktor unvanlı kahramanının yaşadığı sıra dışı aşkları konu alan, yazarının da kurgusunda rol aldığı otobiyografik karakterli roman ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

1950 sonrası Türkiye siyaseti idamlarla tanışır ve edebiyatına yansımasının örneği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Oktay Akbal'ın yer yer biyografisiyle örtüşen, tekdüze bir evliliğin dayanılmaz sıkıcılığı içinde yasak aşka yönelen roman kişisinin ödev ve sorumlulukları ile yasak aşkı arasında gidip gelişini ele aldığı romanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türk yazarların bilgi ve belgelere dayalı olarak kaleme aldıkları uzak dönemleri anlatan tarihsel romanlarda en çok hangi Türk tarihi evresi ele alınmıştır?

Soru 6:

I. Gülnar II. Dönemeç III. Güzel Ölüm IV. Aşk Serüveni Yukardaki eserlerden hangileri veya hangisi Mustafa Miyasoğlu’na ait eserlerdendir?

Soru 7:

1950-60 döneminde Türk romanda yaygın olan eğilim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi postmodern romanın özellikleri arasında değildir?

Soru 9:

Bir grup akademisyenin Türk cumhuriyetlerinden Özbekistan’a yaptıkları gezi sırasında yaşadıkları serüvenler çerçevesinde, Türk aydınının son 40 yılda düşünsel planda yaşadığı değişimleri ve gelişmeleri içine alan anı-roman türündeki roman ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Sanatını Bodrum civarında balıkçıların, süngercilerin yaşam serüvenlerini anlatmaya adamış yazar kimdir?

Soru 11:

I. Şiirsel üslubuyla Türk romanında çığır açması II. Türk romanında eski teknikleri kullanması III. Kişilerini yüksek zümreden seçerek üzerlerinde psikolojik tahliller yapması IV. Romanlarında büyük bir uygarlığa ait değerleri vermeye çalışması Yukarda verilenlerden hangileri Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Türk romanına kazandırdığı özelliklerdendir?

Soru 12:

12 Mart – 12 Eylül romanları adını verdiğimiz 70’li ve 80’li yılların romanlarının belleklerde yer etmesinin en önemli sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Köy romanının öncüsü sayılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi romanlarında 12 Mart muhtırası ve sonrasındaki uygulamalara yer vermiştir?

Soru 15:

Abdülhak Şinasi Hisar’ın gerçeğin insanlar tarafından farklı algılanacağı, kişiden kişiye değişiklik göstereceği tezi üzerine kurduğu romanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Türk edebiyatında Marksizm merkezinden yayılan ideolojik yapıyı kuran kimdir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bir Orhan Pamuk eseri değildir?

Soru 18:

1970’lerde yayımlanan, iç içe geçen kurguları ile eleştirmenlerin dikkatini çeken ve postmodern romanın ilklerinden sayılan roman ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

70’li yılların politik romanlarından Sevgi Soysal’ın “Şafak” adlı romanında kullandığı zaman kurgusu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

“Bu tür romanların tarihe yöneldiği, kurguda, entrika ve gizemi öne çıkardığı da bilinmektedir”. Bu metinde bahsi geçen özellik hangi roman tipinin özelliğidir?