logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Türk Romanı

Soru 1:

Buhara Yanıyor (1974), Elvedâ Buhara (1975), Malazgirt’te Bir Cuma Sabahı, Kırım Kan Ağlıyor, Şehzade Selim (1976), Sel (1977), Köprübaşı (1979), Mavi Yıldız (1980), Endülüs’e Veda (1981), Cem Sultan 1-2, Dördüncü Murad 1-2 (1982), Merhaba Söğüt (1990) gibi tarihî romanları yanında Yolbaşı, Boşlukta Yürümek (1979), Keşmekeş, Yürek Seferi, Uzaklar Yakındır gibi güncel toplumsal romanlarında da geleneksel değerlere bağlılığı dile getiren yazarımız kimdir?

Soru 2:

Selim İleri’nin Süha Rikkat adlı bir kadının yaşamına giren iki erkek ile olan birlikteliği ve ayrılık nedenlerini sorguladığı romanı hangisidir?

Soru 3:

Günümüzün en çok okunan biyografik roman yazarlarından olan ve “Adı Aylin”, “Füreya”, “Köprü”, “Veda” ve “Türkan” adlı eserleriyle tanınan yazarımız kimdir?

Soru 4:

Türk edebiyatında biyografik romanın ilk yetkin örneği hangi yazar tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 5:

Fatma Aliye ilk romanında hangi konuya değinmektedir?

Soru 6:

Oğuz Atay’ın yazdığı ilk yetkin biyografik roman modeli olan “Bir Bilim Adamının Romanı-Mustafa İnan (1975) romanıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

Soru 7:

“Kalimerhaba” adlı eserinde İzmir’de Türk-Yunan çatışmasına karşı cepheden bakarak bir zamanlar beraber yaşadığımız ama Lozan Antlaşması sonrası ülkemizden ayrılan Yunanlıların ruhsal durumlarını, yeni vatanlarındaki yalnızlıklarını nostaljik sahneler içinde romanlaştıran yazarımız kimdir?

Soru 8:

Katre-i Matem, Şah Sultan ve Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk isimli romanların yazarı, gelenekçi romanın son dönem temsilcilerinden, eski edebiyatın anlatma formlarından yararlanarak divan kültüründen beslenen tezli romanları kaleme alan yazar kimdir ?

Soru 9:

Aşkın Gözyaşları / Tebrizli Şems (2010), Aşkın Gözyaşları II (Hz. Mevlana) romanlarında Mevlâna ve Şems’in hayat hikâyesini anlatan yazarımız kimdir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Depolitizasyonun özelliklerindendir?

Soru 11:

Aşağıdaki yazar ve eser eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İskender Pala’nın romanı değildir?

Soru 13:

1970’li yıllarda gelenekçi roman türünün örneklerinden bir tanesi olan, Osmanlı devletinin çöküş yılları, balkan Savaşları ve Rumeli göçleri üzerine yoğunlaşan e kaybedilen Rumeli’ye ait kültür mirasının İstanbul’a uzanmış çizgilerini yansıtan roman hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Taşradan çıkıp yüksek öğrenim için İstanbul’a gelen üstün zekâlı bir gencin büyük bir bilim adamı oluşunun hikâyesini anlatan roman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıda belirtilen özelliklerin hangisi veya hangileri 12 mart dönemi uygulamalarını konu edinen yazarların özelliklerindendir? I.Roman kişileri üzerinden Cumhuriyet’in kazanımlarını tekrar tartışmaya açmaları II.Yaşamlarını öyküleştirdiklerini, çoğunlukla çevreleriyle uyumsuz ve isyankar kişiler olması III.Söylemlerinin yerleşik düzene karşı çıkan, sınıf ve çatışmasını ön plana çıkaran kutupluluk üzerine olması IV.Romantik, realist ya da doğalcı akıma bağlı olsalar da en büyük hedeflerinin yaşadıkları dönemin gerçeklerini yansıtması

Soru 16:

Hekimoğlu İsmail Takma adıyla Minyeli Abdullah romanını kaleme alan İslami yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Ayla Kutlu’ya ait eserlerden birisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kent romanın özelliklerindendir? I.Modern roman tekniklerini uygulanmıştır II.Bireyin iç dünyasını yansıtan romanlara yönelmiştir. III.İnsana yönelmekle zengin bir çeşitlilik kazanır. IV.Bireyin ruhsal çatışmalarını yansıtan romanlara yönelirler. V.Bu tür eserler toplumsal sorunlara yönelirler.

Soru 19:

Ünlü opera sanatçısı Leyla Gencer’in biyografisinden yola çıkılarak yazılan “Tutkunun Romanı Leyla Gencer” adlı eser aşağıdaki yazarlardan hangisine aittir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi biyografik romana aykırı düşer?