logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri

Soru 1:

“Yerçekimli Karanfil (1957) kitabındaki şiirleriyle hem İkinci Yeni’nin öncüleri arasına girer hem de bundan sonra yazacağı ve Türk edebiyatında kendisine özgü bir yer edineceği şiirlerin tohumunu atar. Bu şiirlerde varoluşçu bir eda ile bireyin yabancılaşması, bunalımları, doğa ve toplum içindeki çelişkileri ve cinsellik şairin sonuna kadar sürdüreceği temalar olarak dikkati çeker.” Yukarıda bahsedilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Nazım Hikmet, Türkiye’de sınıfların çatışmasına dayanan bir gelenek olmadığı halde, belki de ilk olarak emek, yoksulluk, sömürülme gibi temaları işlemeye başlar. 1925'ten 80'li yıllara kadar süren bu içerik "toplumculuk" olarak adlandırılır ve birçok şair “halk, emek, devrim” kavramları merkezinde şiirin temel işlevinin “toplumcu aydınlanma”yı sağlamak olduğunu düşünür. Aşağıdaki şairlerden hangisi bu şairler arasında yer almaz?

Soru 3:

Çıkışını İkinci Yeni şairleriyle yapan, şiirlerinde İkinci Yeni şairlerinde  görülen umutsuzluk, bunalım gibi özelliklerin görülmediği şair kimdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi İlhan Berk'in açıkladığı İkinci Yeni şiir anlayışının dayandığı ilkelerden biridir?

Soru 5:

Cumhuriyet döneminde kendisinden önceki bütün şiir birikimine, anlayışına itiraz ederek var olmak isteyen şiir hareketi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Orhan Veli Kanık'ın arkadaşlarından ayrı olarak  kendisinin yazdığı kitabın adıdır?

Soru 7:

Garip Hareketi veya Birinci Yeni Şairleri'nin ilk ürünlerini yayımladıkları dergi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

“shakespeare “dünya bir sahnedir”demiş “erkek ve kadın biri çıkar biri girer” görünürken orada hayat ve kader x-pirin oyununda rol kabul edemezdim çok teklif aldım kapıyı yeğledim benim oyunum benim gerçeğim” Yukarıdaki dizeler hangi şaire aittir?

Soru 9:

Aşağıdaki şair topluluklarından hangisi Ziya Gökalp etkisiyle birlikte Türk tarihine ve efsanelerine açılmıştır?

Soru 10:

Modern insan problemini haber veren ilk şiirleri kim yazmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Cahit Zarifoğlu'nun şiirlerinin özellikleri ile örtüşmez ?

Soru 12:

‘İlk şiirleri, hiçbir kitabına almadığı klasik tarzda yazılmış gazellerden oluşan gençlik ürünleri idi. 1937’den başlayarak yeni tarzdaki şiirlerini Ses, Küllük, Hamle,Servet-i Fünûn-Uyanış, Yeditepe, istanbul, Büyük Doğu gibi dergilerde yayımladı. Şiirlerini He (1942), Lâmelif (1945) ve bu ilk iki kitaptakişiirlere yenilerinin de eklenmesiyle oluşan Om Mani Padme Hum (1953) adlı kitaplarında topladı. Şiirlerinin dışında Mevlana, Molla Cami, Buddha, Naima, Ömer Hayyam gibi şahsiyetler ile ilgili inceleme kitapları yayımladı. Dergilerde kalan yazıları topluca yayımlandı.’ Yukarıda edebi hayatı hakkında bilgi verilen şair kimdir?

Soru 13:

Ataol Behramoğlu'nun İkinci Yeni şiirinin etkisi altında görünen şiir kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İsmet Özel’in toplumcu-gerçekçi akım içerisinde farklı bir yer edinmesini sağlayan şiirlerinin yer aldığı kitabının adıdır?

Soru 15:

''Divan şiirindeki bir çok mazmûn, imaj, fikir ve söyleyişten kendi şiirinin bazen anlam derinliği kazanması, bazen söyleyiş zenginliğine ulaşması bakımından yararlanmıştır. Bu bakımdan Attila İlhan’ın Divan şiirinin müzikalitesine, aşağıda ele alacağımız Sezai Karakoç’un ise geleneğin dünya görüşüne yönelen dikkatinden farklı olarak şairin, anlam ve söyleyiş bakımından yapı taslakları oluşturma tekniği olmak üzere eski edebiyatın öğelerini kullandığı görülür. Ona göre şiir soyutlaştırılacaksa, gelenekteki dilin imkânlarından faydalanılarak soyutlaştırılmalıdır. Gelenek şiiri tek anlamlıdır. Ancak özellikle tevriye, cinas gibi sanatlar modern bir işlevle kullanılarak, çok anlamlı, birden fazla anlam katmanına sahip şiir metinleri oluşturulabilir. Bu bakımdan Divan şiiri, bugünün şiirine yol gösterici olabilir.'' Yukarıda Divan şiirine yönelik görüşleri yer alan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Modern sanat akımlarına kaynaklık eden, varlığı, din-dışı mistik anlayış olarak yorumlayan sanat anlayışı hangisidir?

Soru 17:

Cemal Süreya’nın İkinci Yeni’nin öncülerinden kabul edilmesini sağlayan ilk kitap aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1970'li yılarda yazılan şiirin genel özelliklerinden biri değildir ?

Soru 19:

Gül (1954), Güzelleme (1954), Üvercinka (1955), Kitaplarıyla tanınan İkinci Yeni akımı arasında sayılan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdaki dergilerden hangisi 1970'li yıllarda toplumcu şairlerin etrafında toplandığı dergilerden biri değildir?