logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri

Soru 1:

''Gelenek, bir tarih bilinciyle birlikte geçmişin yaşayan zaman içerisinde değerlendirilmesi; sanatçının kendisinden önceki birikimle hesaplaşarak kendisini kabul ettirmesinin ölçütüdür.'' Bu tanım aşağıdaki şahsiyetlerden hangisine aittir?

Soru 2:

Bu şair, şiirde her şeyden önce anlam ve ses güzelliğini esas alır. Ona göre şiiri şiir yapan ögelerin başlında mana gelir. Şiir çok manalı olabilir de açık değildir. Ancak manayı bulmak da okuyucunun hazırlığına bağlı bir şeydir. Ayrıca şairin birçok noktalarda bir şeyin sürdürücüsü olması, eskiye yaslanması gerekir. Yukarıda şiire bakış açısından bahsedilen şair hangisidir?

Soru 3:

Osmanlı birikimine yeniden bakma ekseninde Diriliş kavramı aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisinde İsmet Özel’in toplumcu-gerçekçi akım içerisinde farklı bir yer edinmesini sağlayan şiirlerinin yer aldığı kitabının adı doğru verilmiştir?

Soru 5:

Mavi hareketi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

“İkinci Yeni hareketine daha sonra katılmış olmakla birlikte Cemal Süreya gibi öncüler tarafından da en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul edilmiştir. İlk şiiri (“Dünyanın Bir Köşesinden Lucia”) Kaynak dergisinde yayımlandı (1954). Şiiirlerini Soğuk Otların Altında (1959), Gök Onları Yanıltmaz (1960), Ezra ile Gary (1962), Virgül’ün Başından Geçenler (1965), İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür (1966), Sıragöller (1976) ve Yanardağın Üstündeki Kuş (toplu şiirler, 1986) adlı kitaplarda topladı.” Yukarıda bahsedilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

80 sonrası şiir için şıklardan hangisi söylenemez?

Soru 8:

"Garip Hareketi"nin en önemli temsilcisidir. "Kitabe-i Seng-i Mezar" şiiriyle aydın çevre tarafından alay konusu olmuştur. Yukarıda sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

İsmet Özel, “Evet İsyan” adlı şiir kitabında hangi eğilimi öne çıkarır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi XIX. Yüzyılın ortalarından itibaren oluşmaya başlayan Yeni Türk Şiiri için söylenemez?

Soru 11:

İslami değerleri şiirlerinde işlemeyen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

“Anayasa” sözü aşağıdakilerden hangisinin karşılığı olarak kullanılmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi geleneğin tanımına uygundur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Hisar grubu şairlerinin ortak ve ortalama özelliği olarak söylenemez?

Soru 15:

“Yerçekimli Karanfil” hangi şairin eseridir?

Soru 16:

Cumhuriyet dönemi içinde şiirleri bütünüyle mistik karakter taşıyan nerdeyse tek şairdir.  "şiirlerimde Mistisizm Temayülü” başlıklı yazısında, şiirlerinin bir çoğunun Nirvana’ya davet veya Nirvana’ya nasıl erişileceğinin hikâyesi olduğunu söyler. Yukarıda bahsedilen şair hangisidir?

Soru 17:

2005’e kadar yazdığı bütün şiirleri içeren 'Büyü’sün Yaz ' (Toplu Şiirler, 2006) kitabında yayımladı. Şiirin ‘yapılan bir şey’ olduğuna inanan şairin şiir anlayışındaki en önemli kavramlardan birisi, “sahih”liktir. Ona göre bu kavram, şairliğin ölçütüdür. Bir şair büyük olabilir, ama gelenekten yararlanmıyorsa “sahih” olamaz. “Entelektüel tarihimiz bize geleneksel ile modernin aynı zamanda edinilmesi gerektiğini dayatıyor.” diyerek şiirinde de bu sentezi bağdaştırmaya çalışmaktadır. Geleneği bir kimlik olarak gören şair, kavramı, “değişenin içinde değişmeyeni çıkarmak, bulmak” biçiminde tanımlar. Yukarıda şiire ve geleneğe yönelik düşünceleri yer alan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Ziya Gökalp ile açılan halk kültür ürünlerinden etkilenen şairlerden biridir?

Soru 19:

Kirli sarı fotoğraf Duvarımızda Kaldırsak da kalır Bilerek bilmeyerek çektirdikleri. Yukarıdaki dizeler hangi şaire aittir?

Soru 20:

Bir konuşmasında “İkinci Yeni benim” diyen şair kimdir?