logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri

Soru 1:

"Halbuki mesele yeni telakkiler getirmek değil, telakkilere son vermek, sanatı insanlıkla baş başa bırakmaktan ibarettir. "Melih Cevdet Anday" Aşağıdakilerin hangisinde Melih Cevdet Anday'ın bu sözlerine ters düşen bir açıklama vardır?

Soru 2:

Nazım Hikmetin şiirinin ana özelliklerini uymayan şık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

1910-23 arası süreçte Türk şiiri ve edebiyatına ilişkin aşağıdaki hangi ifade doğru değildir ?

Soru 4:

Şiir üzerine yazdıkları yazılarda ve söyleşilerde“eskiye ait olan her şeye karşı çıkmak” ifadesi kimler için söylenmiştir

Soru 5:

Osmanlıcılık ve İslâmcılık akımlarının tersine edebiyat alanında ortaya çıkıp daha sonra siyasal bir nitelik kazanan Türkçülük akımının önderlerinden olan edebiyatçılar aşağıdakilerden hangileridir?

Soru 6:

Cumhuriyet’in kuruluşunun hemen öncesinden itibaren ise kimlik oluşturucu bir olgu olarak hangisi görülür?

Soru 7:

Nazım Hikmet’in 1921 yılında İnebolu’da tanıştığı ve düşüncelerini şekillendirdiği grubun adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Nazım Hikmet Ran hangi şehirde dünyaya gelmiştir?

Soru 9:

Orhan Veli'nin hangi şiirinde Ahmet Haşim'in şiir anlayışı alaya alınmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdaki eserlerden hangisi Türkçülük akımını bir düşünce sistemi olarak ortaya koymuştur?

Soru 11:

Metafizik terimi ilk defa aşağıdakilerden hangisi tarafından kullanılmıştır?

Soru 12:

Batı şiiri ile Divan edebiyatı konusunda modern bir seçme ve sentez yapma bilinci taşıması Şairin şiirlerinin, onun kişisel yaşantıları ile Türk şiir geleneğinin ve sembolizmin kaynaşmasından oluşması Şairin eski kültürün metafizik ve kurumsal değerlerine olan tutkusu Yukardakilerden hangileri Yahya Kemal şiiri’nin Türk edebiyatında önceki dönemlerde örneği görülmeyen, Cumhuriyet’ten sonra ise model oluşturan bir yapı taşı olmasının sebeplerindendir?

Soru 13:

23 Temmuz 1908 günü ilan edilen ve kimi araştırmacılar tarafından I. Dünya Savaşını sonlandıran Mondros Mütarekesi’ne (1918) kadarki on yıllık süreyi; kimi araştırmacılar tarafından ise Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 tarihine kadarki on beş yıllık süreyi belirten dönemin adı nedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat dönemi akımlarından Servet-i Fünun akımının diğer bir adıdır?

Soru 15:

Memleket edebiyatı şiir anlayışına karşı çıkarak bir araya gelen genç şairlerin oluşturduğu, kısa ömürlü edebiyat etkinliklerinden birisi olarak kalmış toplaşmanın adı nedir?

Soru 16:

Parçalanmayı önlemek için Osmanlı imparatorluğu’ndaki bütün unsurların din, dil, ırk ayırımı gözetmeksizin eşitliğini sağlamayı hedefleyen akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Nazım Hikmet’in şiir anlayışının ana özelliklerinden değildir ?

Soru 18:

Edebiyat dilinin konuşulan Türkçeye dayandırılması Hece vezninin şiirin asıl ölçüsü olmasının sağlanması Millî, tarihî konuların işlenmesi Sınıf mücadelesinin aracı olması Yukarıdakilerden hangileri Türkçülük akımının edebiyattaki en önemli etkileridir?

Soru 19:

Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde hem yönetimin dayanağı olmak bakımından hem de “sınıfsız kaynaşmış” bir kitle anlamını da içeren millet kavramı ile yakın bir anlam alanı içerisinde kullanılan edebiyat akımı olan ”Milli Edebiyat” ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Nazım Hikmeti'in 1922 yılında yazdığı ve özellikleri biçimiyle Türk edebiyatında bir yenilik öncüsü olan şiirinin adı nedir?