logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri

Soru 1:

Bu şaire göre şiir, bir düşüncenin sonradan dile dökülmesi değildir. Büyük şiir, dilden yola çıkarak düşünür; şiirde, şairin öznelliği ile birlikte, dil düşünür, dil kendini arar, bulur ve kendini bazen yitirir. İmge dilden başllar ya da imge oluşumu dil ile başlar; imge dilin maddesinden türer. Yukarıda şiire bakış açısından bahsedilen şair hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, Nazım Hikmet’in 1918’den itibaren Yeni Mecmua, Kitap,Alemdar, Ümit gibi gazete ve dergilerde yayımlanan ilk şiirlerine ilişkin tahlil ile bağdaşmaz ?

Soru 3:

Aşağıdaki şairlerden hangisi sembolist manada değerlendirilebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi 1970-1980 arası dönemde Türk şiirindeki  verimliliğin azalmasının nedenlerinden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdaki şairlerden hangileri 1960 kuşağında İkinci Yeni anlayışını en iyi değerlendiren dönemin zirve isimlerindendir?

Soru 6:

Elinden Tutun Günü, Ağustos Dehlizleri, Sudaki Anka, Oda Müziği, ihanet Perisinin Soğuk Sarayı, Büyü Bitti adlı şiir kitaplarıyla tanınan 80’lerin önemli şairlerinden olan Tuğrul Tanyol'u hangi şairler içine alabiliriz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 1970'li yıllardaki Türk şiirinin genel özelliklerinden değildir?

Soru 8:

"Şiirin; güzel, anlamlı sözcüklerin bir dize oluşturacak şekilde yan yana dizilmelerinden bir gizemi olmalı" diyen "Sırat Şiirleri, Eskiden Terzi...adlı şiir kitapları vardır. Yukarıda sözü edilen şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Kuşaklar arasında devredilerek belirli bir sürekliliği sağlaması dolayısıyla kimlik öğesi olarak da algılanan gelenek kavramı Rene Guenon  gibi düşünürler tarafından özellikle Doğu toplumları için .............. ile denk görülmüştür. Yukarıdaki cümlede bulunan  boşluğa aşağıdaki sözcüklerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

And dergisinin 2-9-16 Aralık 1969 tarihli  153-154-155. sayılarında, “Devrimci Şairler Savaş Açıyor” başlığı altında yayımlanan yazılar için şıklarda ki hangi şairle görüşme yapılmamıştır?

Soru 11:

1970’lerde yazılan şiir ile 1980’ler ve sonrasında yazılan şiir arasındaki genel farklılık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Bu şaire göre şiir dil değil, sözdür. Dil halinde kalan şiir, kapalı; yani anlam belli olan, tek bir anlama gönderme yapan bir metin iken; söz haline gelmişse, anlamı açık, yani çok anlamlı, tek bir anlam ile sınırlı olmayan bir metindir. Yukarıda şiire bakış açısından bahsedilen şair hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdaki topluluklardan hangisi Türk Edebiyatı'nda ilk kez bir bildiri yayınlayarak edebiyata başlayan topluluk özelleğine sahip olan bir topluluktur?

Soru 14:

Aşağıdaki şairlerden hangileri İkinci Yeni anlayışını en iyi değerlendiren şairler olarak kuşakları içerisinde öne çıktıklarını ve 60’lı yıllar şiirinin zirvesini oluşturduklarını söyleyebiliriz?

Soru 15:

Özellikle son kitabı Korku ve Yakarış’daki şiirlerinde Sezai Karakoçun başlattığı geleneğe yaklaşım tarzına uygun bir tutum sergileyen şair kimdir?

Soru 16:

Sevda Yorumları ve İz Sürmek adlı şiir kitaplarının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

“Mistik Metafizikçi” şairler grubuna dahil olmayan şair şıklardan hangisidir?

Soru 18:

Şiirlerinde masallardan, mitolojilerden, halk öykülerinden ve diğer geleneksel anlatılardan yola  çıkarak günümüz insanının sorunlarını, toplum  içindeki var oluşunu, yabancılaşma sorunlarını, kimi  zaman anlatımcı bir üslupla dile getiren, Kum Saati, Sahtiyan, Yaz Sinemaları adlı şiir kitapları bulunan şair kimdir?

Soru 19:

"Şiirlerinde imaja ve ayrıntılara önem veren, bireyin yalnızlık, hüzün gibi duygularını işleyerek 60 Kuşağı şairlerinden ayrılır. Bu yüzden içe dönük ve izlenimci olarak nitelendirilmiştir. Kısa, kesik söyleyişlerle kendisine özgü bir lirizm yaratmıştır." Yukarıda belirtilen özelliklerde şiirler yazarak 60 kuşağı şairlerinden ayrılan şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

1969’da" Ankara’da Edebiyat" dergisi kimin öncülüğünde yayımlanmıştır?