Şiir anlayışı içerisindeki en önemli kavramlardan birisi “sahih”liktir. Geleneği bir kimlik olarak görmektedir. Divan ve Halk edebiyatı ürünlerini kendi metinleri içerisinde dönüştürerek kullanmaktadır. Geleneği, modern şiirin yapısında poetik bir malzeme olarak yeniden yorumlar. Yukarıdakilerden hangileri Hilmi Yavuz’un şiirleri hakkında doğru olarak söylenebileceklerin hepsini içermektedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
I. Geleneği uygarlık birikimi olarak düşünür. II. Uygarlıkla din arasında kopmaz bir bağ görür. III. Geleneği bir uygarlık özü olarak modern şiirin yapı imkânları içerisinde değerlendirmiştir. IV. Geleneği biçimsel bir devamlılık olarak değil, aynı duyuşun içinde var olmak şeklinde algılar. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Sezai Karakoç’un şiirleri hakkındaki doğruları içermektedir?
Aruz vezniyle yazdığı, dil ve biçime özen gösteren şiirlerini Güneş Rengi Kadehlerle (1958), Gerçek Hayali Aştı (1969), Bir Yeni Dünya Kurmuşum (1974), Zaman Perdesi (1983) ve Güzelliklere Doyamam (1995) adlı kitaplarda toplayan ve bugün Hisar dergisi denilince ilk akla gelen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Mehmet Çınarlı
Faruk Nafız'a ait olan bu şiir yazıldığı dönemde pek çok şaire ufuk açmıştır. Bu şiirde köklü gurbet duygusu sezilir. Ferdi ve sosyal olanın iç içe geçtiği bir şiirdir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda özellikleri anlatılan şiirdir?
Doğru Cevap: B) Han Duvarları
Aşağıdakilerden hangisi İsmet Özel’in ilk şiirini yayımladığı derginin adıdır?
Doğru Cevap: D) Yelken
Nazım Hikmet, Mayakovski'nin şiir biçiminden etkilenmiş, Batum'daki insanların durumu ile ilgili yazdığı bu şiirinde de bu yeni biçimi tercih etmiştir. Bu şiir, yine özellikle biçimiyle Türk edebiyatında bir yenilik öncüsü olarak karşılanmıştır. Yukarıda verilen bilgi Nazım Hikmet'in hangi şiiri ile ilgilidir?
Doğru Cevap: A) Açların Gözbebekleri
Metafizik terimine bugün yaygın olarak kullanılan anlamını hangi dönemin felsefecileri kazandırmıştır?
Doğru Cevap: B) Ortaçağ Felsefecileri
Cumhuriyet döneminde kendisinden önceki bütün şiir birikimine, anlayışına itiraz ederek var olmak isteyen şiir hareketi şıklardan hangisidir?
Doğru Cevap: C) Garip Hareketi
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde yazdığı şiirlerin neredeyse tamamı mistik karakter taşıyan şair hangisidir?
Doğru Cevap: D) Asaf Halet Çelebi
Behçet Necatigil çizgisindeki şairlerce kullanılan “Gelenekten Yararlanma” ifadesini doğru bulmayan , onun yerine gelenekten beslenme kavramını tercih eden şair kimdir?
Doğru Cevap: C) Ebubekir Eroğlu
Nazım Hikmet aşağıdaki hangi grup ya da akım üzerinde etkili olmuştur?
Doğru Cevap: C) 40 Kuşağı
Aşağıdakilerden hangisi İstanbul'u kutsallığından ve romantik düşselliğinden uzaklaştırıp yaşanılan günlük hayatın mekanı haline getirmek isteyen, "küçük adam"ın hayatını konu alan şiirler kaleme almış bir şairimizdir?
Doğru Cevap: A) Orhan Veli
İkinci yeninin diğer şairlerinden farklı olarak ilk şiirlerinden itibaren bu akımın temsilcilerinden görülen şair kimdir?
Doğru Cevap: D) Cemal Süreya
Gelenek için; "bir tarih bilinciyle birlikte geçmişin yaşayan zaman içerisinde değerlendirilmesi; sanatçının kendisinden önceki birikimle hesaplaşarak kendisini kabul ettirmesinin ölçütüdür." diyen sanatçı/düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Thomas Stearns Eliot
Şiirlerini He (1942), Lâmelif (1945) ve Om Mani Padme Hum (1953) kitaplarında toplayan şair kimdir?
Doğru Cevap: A) Âsaf Hâlet Çelebi
“ilk ve ortaöğrenimini İzmir’de yaptıktan sonra, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girdi. 1971 askeri müdahalesinin ardından öğrenimini yarım bıraktı. Bu tarihten sonra gazetecilik ve yayıncılık yaptı. Kuş Tufanı (1971), Hücremde Ay Işığı (1974), Nereye Uçar Gökyüzü (1983), Yol Uzundur Günden Ama Ölümden Kısa (2002) şiir kitaplarından bazılarının adlarıdır.” Yukarıda anlatılan şair aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Refik Durbaş
Hem dil hem de imaj konusundaki tutumları, İkinci Yenicileri özellikle hangi sanatla sıkı ilişkiye sokar?
Doğru Cevap: B) Resim
Aşağıdakilerden hangisi 1960 kuşağı şairleri arasında yer almaz ?
Doğru Cevap: E) Tuğrul Tanyol
Aşağıdakilerden hangisi toplumcu gerçekçi şairlerin aşk anlayışını anlatır?
Doğru Cevap: D) Aşk ideolojik yoldaşlıktır.
Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde 1980 döneminin ortak özelliği olarak belirtebileceğimiz bir özellik verilmemiştir?
Doğru Cevap: B) Şiirin siyasal mücadelenin bir aracı olarak görülmesi