logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatı

Soru 1:

''Kadınlar eksik olur diyerek sözlerini mazur kabul ederler. Bir işte ehil olan bir kadın, ehil olmayan bin erkekten yeğdir. Zihni berrak olan bir kadın, anlayışsız bin erkekten yeğdir'' mısralarıyla  erkek veya kadın olmanın bir üstünlük sağlamadığını açıkça söyleyen XVI. yüzyıl şairi kimdir?

Soru 2:

Osmanlı devleti sınırları içinde yaşayan seyyit ve şeriflerin (Hz. Muhammed soyundan gelen kimseler) devletle olan işlerini düzenlemekle görevli bürokratlardır. Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

XIX. yüzyılın şiiri için özellikle şair biyografileri konusunda en önemli başvuru kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Keçecizade İzzet Molla’nın, 1823’te Keşan’a sürgün edilme hikâyesini mizahi bir dille anlattığı, siyasi hiciv niteliğindeki mesnevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Mehmet Emin Karahanzade’nin Mısır Seferi Hakkında Tarihçe adlı kısa kitabı hangi türe dahildir?

Soru 6:

"Ey Âdile âgâh ol dünyâ vü mâ-fîhâ nedir Lâzım olan ehl-i dile meyhânedir peymânedir Zîrâ bu dünyânın sonu bir şey degil virânedir Feryâd edendir andelîb sûzân olan pervânedir Pek genç iken etdi vefât Mahmûd Celâleddin âh Mâtem tutarsa kâ’inât şâyestedir bî-iştibâh" Adile Sultan'a ait bu satırlar aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 7:

Dönemin biyografik eserlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan, bir tarikata, mesleğe, şehre veya bir gruba mensup kimselerin hayatlarına yer veren biyografi türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı hanedanına mensup, divan sahibi tek kadın şair olan Adile Sultan ile ilgili özelliklerden biridir?

Soru 9:

XIX.yüzyılda yazılan -manzum veya mensur- bütün gazavatnamelerin sayısı kaçtır?

Soru 10:

Tarih-i Edebiyyat-ı Osmaniyye adlı eser kime aittir?

Soru 11:

Şerefâ sencileyin bî-mâye Ne cesâretle alır şiiri ele Senin eş‘âr-ı perîşânından Yegdir Âşık Ömerin nazmı bile Yukarıdaki mısralar hangi kadın şairimize aittir?

Soru 12:

Osmanlı devleti sınırları içinde yaşayan seyyit ve şeriflerin devletle olan işlerini düzenlemekle görevli bürokratlara ne ad verilir?

Soru 13:

XVIII. yüzyılın en önemliş tezkiresi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Divan edebiyatı kaynaklarında adı geçen en eski kadın şairler olan Zeynep Hatun ve Mihrî Hatun hangi dönemde yaşamışlardır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi  işret hayatıyla ilgili mesnevilere örnektir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangileri XIX. yüzyılda eser veren kadın şairlerin ortak özelliklerindendir? I.Bu dönem kadın şairlerinin yetişme tarzları benzerlik göstermektedir. II. Tamamı, toplumun üst kesim ailelerine mensuptur. III. Aile içinde eğitim alma İmkanı bulabilmişlerdir. IV. Başta İstanbul olmak üzere, Osmanlı Devleti’nin çeşitli kültür merkezlerinde yaşamışlardır. V.Bu dönem kadın şairleri farklı sosyo-kültürel yapılardan gelmektedirler.

Soru 17:

Kendisinden kısa bir süre önce ölen Leyla Hanım gibi Mevlevi olup; eserlerinde Hz. Muhammet soyundan geldiğini dile getiren babası Mehmet Nebil Bey olan XIX. yüzyılın kadın şairi kimdir?

Soru 18:

Divan edebiyatı tarihinde adı geçen en eski kadın şair aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

XIX. yüzyılın ilk sefaretname müellifi kimdir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi XIX. yüzyıldaki mesnevileri önceki dönemlerdeki mesnevilerden ayıran en önemli özelliktir?